ЦИЈЕНЕ ЗЛАТА НА НАЈВИШЕМ НИВОУ У ПОСЉЕДЊИХ ШЕСТ ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

ЦИЈЕНЕ ЗЛАТА НА НАЈВИШЕМ НИВОУ У ПОСЉЕДЊИХ ШЕСТ ГОДИНА


Цијене злата досегле су јуче нови највиши ниво у шест година под утицајем заоштравања америчко-кинеских трговинских напетости да би се потом благо спустиле након настојања двије земље да смире ситуацију.
 
Цијена злата на спот тржишту порасла је 0,2 посто, на 1.337 евра по унци, највиши ниво од априла 2013. године. На истом је постотном добитку била и на америчком тржишту терминских уговора, гдје се унцом трговало по 1.346 евра.
 
Инвеститори су похрлили куповати имовину коју сматрају сигурном, попут злата, државних обвезница и јапанског јена, након ескалације америчко-кинеског рата протеклог викенда.
 
Кинеско министарство финансија најавило је прошлог петка царине у распону од пет до десет посто на амерички увоз вриједан 65,5 милијарди евра, реагирајући на претходне америчке најаве царина.
 
Неколико сати након тога амерички предсједник Доналд Трамп повисио је царине на око 480 милијарди евра вриједан кинески увоз.
 
Чини се да је трговински сукоб САД и Кине ушао у нову фазу, с обзиром на Трампову поруку компанијама попут ФедЕx, УПС, Амазона и Постал Сервицеа, да “одмах почну тражити алтернативу Кини”.
 
Напетост је донекле пригушила изјава потпредсједника кинеске владе Лиуа Хеа, који води преговоре с Вашингтоном, да је Пекинг вољан ријешити трговински сукоб “смиреним” преговорима и да се одлучно противи ескалацији сукоба.
 
– Спремни смо ријешити то питање консултацијама и сарадњом у мирном тону. Одлучно се противимо ескалацији трговинског рата – рекао је Лиу, према транскрипту сједнице владе.
 
Амерички је предсједник на маргинама самита Г7 назвао кинеског предсједника Си  Ђинпинга великим вођом, изражавајући задовољство његовом жељом за споразумом и смиреним разговорима.
 
Трамп је, такође, устврдио да су кинески трговински дужносници контактирали америчке колеге и понудили им повратак за преговарачки сто.
 
– Желе смирене разговоре и то је, искрено речено, сјајна ствар. Предсједник Син Ђинпинг сјајан је вођа, а Кина сјајна земља, између осталог, и зато што знају како ствари функционирају у свијету – нагласио је амерички предсједник.
 
(српскаинфо.цом)