Средње школе у Српској напустило 485 ђака :: Semberija INFO ::

 

Средње школе у Српској напустило 485 ђака


- У прошлој школској години средње школе у Републици Српској је напустило 485 ученика, и то најчешће због личних разлога те пресељења у друга мјеста.

Како су потврдили за "Независне новине" из Министарства просвјете и културе Републике Српске, од тог броја 131 ученик је прешао у другу школу.

"Најчешћи разлози које ученици наводе приликом напуштања школовања су пресељење у друга мјеста, лични разлози и прелазак у другу школу", наводе из овог министарства.

Наводе да, када се посматра процентуално, може се рећи да је број ученика који напуштају школовање константан.
"Он је на отприлике истом нивоу претходних шест година и тај проценат је око један одсто", додају из Министарства. Према њиховим наводима, они, ипак, немају податке које смјерове ђаци најчешће напуштају.

Из Политехничке школе у Бањалуци су нам потврдили да су имали овакве случајеве те да је прошле године 17 ученика напустило школу, и то најчешће из личних разлога, болести и слично.

"Тако је у првом разреду нашу школу напустило 10 ученика, и то њих шест због личних разлога, док су троје прешли у другу школу, а један је имао лош успјех, односно није долазио у школу", рекли су из ове школе за "Независне новине".
Како појашњавају, подаци показују да је четворо ђака напустило школу у другом разреду, те један у трећем и двоје у четвртом. Такође, и они су се, као и претходни, на овај корак одлучили због личних разлога те лошег успјеха у школи.
Иван Шијаковић, социолог, казао је за "Независне новине" да су ово неповољни подаци за образовање у Републици Српској, у случају да се ученици нису одселили изван граница ове земље.

"Разлога може бити доста, а један од њих је нестимулативно школовање које нема изграђен приступ да образује све ученике, како оне добре, тако и оне слабије, док су се, с друге стране, вјероватно слабији ђаци одлучили да напусте школу", казао је Шијаковић.

Према његовим ријечима, можда су и лоши породични односи утицали на то да тинејџери напусте школу.

"Недостатак васпитне улоге школе свакако може бити један од разлога, јер нису сви ђаци подједнако третирани, а неки су препуштени да се сами сналазе", нагласио је Шијаковић.

Додаје да је један од могућих разлога напуштања школа и тај да су ови ученици сами закључили како немају капацитет да даље наставе школовање или не виде сврху у томе.

(Независне)