Из круга бијељинске Фабрике “Сава Семберија”: Испраћен републички конвој помоћи за Турску :: Semberija INFO ::

 

Из круга бијељинске Фабрике “Сава Семберија”: Испраћен републички конвој помоћи за Турску


Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић испратили су данас из Бијељине камионе са хуманитарном помоћи Републике Српске за грађане Турске погођене у недавном разорном земљотресу. 

Министар Ален Шеранић изјавио је да данас у Турску из Републике Српске одлази двадесет шлепера хуманитарне помоћи.
 “То је помоћ коју је Република Српска својим капацитетима обезбиједила за народ Турске. Влада РС је обезбиједила више од 430 тона помоћи, вриједне око 1,4 милиона КМ, прије свега, хране, али и ћебади која се налази у оквиру ове помоћи. Оно што је за нас било важно за ову помоћ, да искординишемо ову активност  са Владом Турске, Амбасадом Турске у БиХ и Конзулатом у Бањалуци, како бисмо тачно знали, шта је то неопходно становништву у Турској, јер сада улазе у другу фазу санације штета од катастрофалних земљотреса. Надамо се да ћемо бар у малом дијелу помоћи народу Турске да лакше преброди ове тешке тренутке у којима се они налазе. Са конзулом Републике Турске у Бањалуци разговарао сам и око евентуалне помоћи која се тиче ангажовања медицинског кадра, али смо обавијештени да за тим нема потребе у овом тренутку. Уколико буде неопходно, ми ћемо ангажовати медицинске тимове и помоћи народу Турске и на тај начин. Желим овом приликом да похвалим активности Црвеног крста Републике Српске и Црвеног полумјесеца Турске који су заједно координисали ове активности”, изјавио је Шеранић, нагласивши да се помоћ упућује у Истамбул, одакле ће се даље дистрибуирати угроженом становништву Турске.



Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС Саво Минић изјавио је да је помоћ благовремена и да представља реалну потребу за угрожено становништво Турске.
“Уз мало искуство које сам имао одраније као начелник општине Шамац, у вријеме катастрофалних поплава, морам истаћи да је важно да становништву Турске стигне оно што им је тренутно и најнеопходније. У питању је конзервирана храна, ћебад и све оно што треба грађанима Турске у угроженим подручјима. Захваљујем се свима који су помогли да се и Република Српска данас осјећа као дио једне велике цјелине која може помоћи из властитих ресурса”, истакао је министар Минић.



Рајко Лазић, генерални секретар Црвеног крста Републике Српске  изјавио је да се ова акција реализује већ двадесетак дана.
 “Захваљујем Влади РС што се одазвала позиву и упутила конкретну помоћ народу Турске. Живимо у тешким временима, тако да свака институција и појединац на овај начин шаљу позитивну енергију с ових простора. Црвени крст РС има будућност и има одговорност на плану хуманости. Организујемо акције и за Украјину, за наше локално становништво”, истакао је Лазић.

Хуманитарна помоћ за Турску се састоји од хране, ћебади и других животних намирница, а грађанима Сирије погођеним земљотресом биће упућена новчана помоћ коју прикупља Црвени крст Републике Српске, јер је достава робе, због ситуације у овој земљи, отежана и онемогућена.

Драгослав Тадић из Зворника ангажовао је три камиона из своје фирме за превоз  помоћи народу Турске.
“Возимо брашно, уље, шећер, говеђе одреске, пасуљ, грашак, памперс - пелене, со, тако да ће све ово добро доћи угроженом становништву. Нисам имао дилему, да ли да идем или не. Пут је дугачак око 1.200 километара, а ми се надамо да ћемо до Истамбула стићи за неких осамнаест до 20 сати, зависно од чекања на границама”, изјавио је Тадић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић