Бројна реаговања из Српске на Шмитову одлуку: Недопустив потез који ће произвести нове подјеле :: Semberija INFO ::

 

Бројна реаговања из Српске на Шмитову одлуку: Недопустив потез који ће произвести нове подјеле


БАЊАЛУКА - Након што је Кристијан Шмит саопштио да суспендује Закон о непокретности Републике Српске бројни српски званичници су реаговали на ову одлуку.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Кристијан Шмит није високи представник, и да то није само став Републике Српске, већ и двије сталне чланице Савјета безбједности УН, који је требало да потврди његово именовање а није.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић наводи да ће се у Српској примјењивати оно што донесе Народна скупштина, а не Кристијан Шмит.

Имовина Републике Српске припада искључиво Републици Српској, истакао је Радован Ковачевић, делегат СНСД-а у Дому народа.

Одлука Шмита да суспендује примјену Закона о непокретној имовини представља акт политичког насиља који ће произвести даље подјеле и нову кризу у БиХ, оцијенио је посланик Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Милан Петковић.

Петковић је истакао да је то незаконито и да правно гледано ниједан високи предстаник нема право доношења одлука са законском снагом, јер то није прописано анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић оцијенио је да је недопустива одлука  Шмита да суспендује легалан закон који је донијела Народна скупштина Републике Српске и да ће то довести до дестабилизације прилика у БиХ.

- Недопустиво је да један човјек који се представља за високог представника, а то није јер није прошао процедуру избора, притом је био парламентарац у Њемачкој, прекрши све норме парламентаризма било гдје у свијету и понаша се као обичан узурпатор или диктатор поништавајући легалан закон који су донијели Народна скупштина и посланици које су изабрали становници Српске - рекао је Вујичић, преноси РТРС.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да одлука о суспензији Закона о непокретној имовини Републике Српске представља најгрубљи насртај на уставно уређење Српске и дејтонски устав БиХ.

Вишковић је истакао да ниједна суспензија и одлука нелегитимног међународног представника није утицала, нити ће утицати на право Народне скупштине Републике Српске да законима уређује сваку област, па тако и питање имовине, саопштено је из Бирао Владе за односе с јавношћу.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је вечерас да је имовина, као и многа друга питања, надлежност ентитета и да од свих политичких актера очекује поштовање Устава БиХ и цијелог Дејтонског споразума.

Након још једне одлуке Кристијана Шмита, којом суспендује Закон о непокретној имовини Републике Српске, Селак је рекао Срни да Република Српска искључиво поштује Дејтонски мировни споразум и не присваја ништа што Уставом није дефинисано као надлежност ентитета.

Он је навео да су у надлежности БиХ таксативно наведене у Уставу БиХ методом енумерације.

Закон о непокретној имовини Републике Српске биће на снази јер одлуке које доноси Кристијан Шмит немају никакву правну снагу, изјавио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

„То би отприлике било једнако као да Кристијан Шмит донесе одлуку да суспендује неки закон у Њемачкој. Та његова одлука у Њемачкој не би имала никакву правну снагу као што нема ни овдје јер нема ни легалитет нити легитимитет“, рекао је Којић.

Одлуке које доноси Кристијан Шмит немају правну подлогу што говори о правном насиљу и сили, а не о демократији, сматра предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац.

Бањац је изјавио Срни да је парадокс је да се неки страни амбасадори састају и одлучују о правима једне земље, јер су само гости у БиХ и ништа виш, те оцијенио да Шмитова одлука о суспендовању Закона о непокретној имовини Републике Српске представља кршење Устава БиХ и грубо кршење Дејтонског мировног споразума.

„Све што они продају, што су вриједности такозване ЕУ, организације која крши европске вриједности, а то уствари крши и ради Шмит. Он нема надлежности ни право да то ради“, изјавио је Бањац.

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић изјавио је Срни да одлука Кристијана Шмита да суспендује Закон о непокретној имовини Републике Српске није донесена у духу помирења и што се тиче Српске није одржива већ додатно распламсава ионако узавреле страсти у БиХ.

„Одлука која је донесена када је ријеч о Закону о непокретној имовини Српске сигурно ће доживјети неки други епилог, јер ће сигурно одреаговати Народна скупштина Српске“, рекао је Чубриловић.

Чубриловић је истакао да Шмит у континуитету наставља дјелатност која од почетка није прихваћена готово у цијелој БиХ, поготово у Српској.

Кристијан Шмит и Савјет за спровођење мира покушавају унијети немир и нестабилност да би оправдали сопствено постојање и остваривање циљева оних који су против Српске, сматра делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Након што је Шмит објавио да је данас суспендовао примјену Закона о непокретној имовини, Бурсаћева је рекла да он нема право да било шта суспендује или усваја у овој земљи, а камоли да суспендује законе усвојене у Народној скупштини Републике Српске.

За разлику од Шмита који нема потребан легитимитет да буде високи представник, Бурсаћева је истакла да народни посланици који су усвојили тај закон легитимни, демократски изабрани представници грађана Српске са уставном надлежношћу да у Народној скупштини усвајањем закона регулишу, између осталог, и питање имовине.


Глас Српске