Црна Гора и Албанија дијеле трошкове изградње моста на Бојани :: Semberija INFO ::

 

Црна Гора и Албанија дијеле трошкове изградње моста на Бојани


Црна Гора и Албанија подијелиће трошкове изградње моста преко Бојане који повезује Улцињ и Велипоље.


Како се наводи у документу објављеном на сајту Владе Црне Горе, Албанија и Црна Гора сагласне су да суфинансирају изградњу моста тако што ће свака страна финансирати 50 одсто изградње, укључујући укупне трошкове изградње, надзора и дугих услуга повезаних са реализацијом пројекта, преноси данас РТЦГ.

Тачна вриједност изградње моста знаће се након комплетитирања пројектне документације.

- Одређена средства за имплементацију предметног пројекта су предвиђена и у Закону о буџету Црне Горе за 2023. годину, у оквиру капиталног буџета Управе за саобраћај - наводи се у Предлогу основе за вођење преговора и закључивање споразума између двије државе о изградњи међудржавног моста преко реке Бојане, који је Влада објавила кроз предлог основа за вођење преговора.

План Албаније и Црне Горе је, како је раније саопштено, да заједнички до 2024. године изграде мост преко реке Бојане који ће спајати Улцињ - најјужнију црногорску општину и љетовалиште Велипоље у Албанији.

Мост дугачак 310 метара скратиће пут од улцињске Велике плаже до Велипоља са садашњих 70 на само неколико километара.

Пројекат су представили премијери Црне Горе и Албаније Дритан Абазовић и Еди Рама, током Самита "Отворени Балкан" у Охриду. Према пројекту, мост преко реке Бојане повезиваће насеља Свети Никола у Улцињу и Пуљај изнад Велипоља.  Дужина моста износиће 310 метара, мост ће имати двије коловозне траке ширине нешто мање од четири метра, а укључиваће тротоаре и бициклистичке стазе. Просјечна висина моста у односу на највиши ниво воде износиће око 10 метара, како се не би ометао ријечни саобраћај. Цијели пројекат ће коштати девет милиона евра, а градња ће трајати око 18 мјесеци.

Мост ће се налазити изнад рачвања реке Бојане на два рукавца који формирају туристичко насеље Аду Бојану у Црној Гори.


Танјуг / Глас Српске