Кућни притвор петорки ухапшеној због диплома :: Semberija INFO ::

 

Кућни притвор петорки ухапшеној због диплома


Суд БиХ донио је рјешење којим се одбија приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање мјере притвора ухапшенима у акцији "Кластер" и истовремено према осумњиченима Душану Перићу, Зорану Калинићу, Владимиру Стојановићу, Горану Лаловићу и Љубиши Тодоровићу изрекао мјере забаране.

Како је речено из Суда "Независним" ради се о  кућном притвору,  забрани посјећивања зграда или просторије високошколских образовних институција у БиХ, забрани предузимања одређених пословних активности или службених дужности на начин да се осумњиченима забрањује обављање свих облика службених и пословних активности повезаних с високошколским образовним институцијама у БиХ.

Такође им је забрањено састајање и контактирање на било који начин с другим осумњиченим лицима у овом кривичном поступку, као и контактирање на било који начин са свједоцима Тужилаштва БиХ.

Када су у питању остали осумњичени којима је тужилаштво предложило мјере забране, из Суда смо добили следећи одговор: "Имајући у виду да још није отпремљена одлука Суда БиХ по приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање мјера забране осумњиченима Војиславу Шкрбићу, Васи Пајићу, Денису Прачићу, Мирку Туфегџији, Драгану Илићу и Селми Отузбир – Мецан, иста Вам не може бити саопштена прије него што је заприме странке и браниоци у предмету".

Изречене мјере забране за Перића, Калинића, Стојановића, Лаловића и Тодоровића, трајаће док за то постоји потреба или до нове одлуке Суда, оправданост изречених мјера забране вршиће се свака два мјесеца.

У акцији "Кластер" припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су 11 особа због сумње у издавање лажних диплома и низ других незаконитости.

Припрема акције трајала је дуже вријеме, те да су у свему учествовали и полицијски инспектори, који су се, у оквиру ове акције, прерушили у студенте те уписали на факултете и успјели добити лажне дипломе, што би требало да буде један од кључних доказа у предстојећем поступку.

Миланко Кајганић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, говорећи о афери "Дипломе", односно полицијској акцији "Кластер", рекао је раније да су међу осумњиченима, ректори и декани универзитета, директори, професори.

Дошли су до доказа, тврди Кајганић, да је једна од купљених диплома и она за инжењера грађевинарства, а сада се, додаје, из дешавања у Турској и Сирији видјело до каквих посљедица може довести ситуација која се односи на незаконите радње у грађевинарству.

"Кроз досадашње прикупљање доказа утврдили смо да је могуће на одређеним универзитетима стећи академско звање доктора или професора у року од пет дана", казао је Кајганић.

Према његовим ријечима, јавност је већ упозната са резултатима претреса, али то је само врх леденог бријега и предстоји други дио посла, који је обимнији.

Коментисао је и рад инспекцијских органа и рекао да је чињеница да се диплома може купити на бензинској пумпи.

"Предметом су обухваћени приватни факултети кроз које смо доказали злоупотребе, али ако дођемо до доказа да и на јавним факултетима постоји тога, наравно да ћемо дјеловати. Чињеница да се диплома може купити на бензинској пумпи, говори да инспекцијски органи не раде свој посао", рекао је Кајганић.

Навео је да је Тужилаштво БиХ од 2021. са Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА) провело истражне радње и дошло до доказа да у БиХ постоји организована криминална група која се бави продајом диплома што сматрају темељом за сваку корупцију.

"Лице која купе диплому можемо само мислити како се понаша када са тако купљеном дипломом уђе у органе власти", навео је Кајганић.

(Независне)