Шолц: Путин може окончати рат :: Semberija INFO ::

 

Шолц: Путин може окончати рат


Њемачки предсједник Франк-Валтер Стеинмејер и њемачки канцелар Олаф Шолц данас су, на годишњицу руске специјалне војне акције, Украјини обећали даљу подршку.

"Оно што нас све импресионира је одлучност и храброст Украјинки и Украјинаца у одбрани слободе. Њемачка вас притом подржава и чиниће то и даље толико снажно и дуго колико буде потребно", рекао је Шолц у видео поруци. Њемачки канцелар рекао је како је Владимир Путин доживио неуспјех у свом науму да освоји Украјину.

"Путин је рачунао с подјелом, али добио је супротно. Украјина је јединственија него икада прије", рекао је Шолц. Канцелар је одбацио оптужбе да испоруке оружја Украјини само продужују рат.

"Управо супротно: што прије руски предсједник увиди да не може остварити свој империјалистички циљ, то је већа шанса за крај рата. Све зависи о Путину, он може окончати рат", рекао је Шолц и додао како је окончање рата у Путиновим рукама.

И њемачки предсједник Франк-Валтер Стеинмејер Украјини је обећао даљу подршку у сукобу с Русијом.

"Ми смо солидарни с вама и учествујемо у вашој патњи и жалимо за вашим погинулима", рекао је предсједник Њемачке говорећи о годишњици специјалне руске војне операције на тлу Украјини.

Он је још додао:

"Рат који је започео Путин напад је на све оно иза чега ми стојимо".

(Независне)