РАТ СИНДИКАТА ПРЕКО ЛЕЂА РАДНИКА :: Semberija INFO ::

 

РАТ СИНДИКАТА ПРЕКО ЛЕЂА РАДНИКА


 
 Шта након што је Колективни уговор за запослене у локалној самоуправи ПРОГЛАШЕН НЕУСТАВНИМ
Након што је Уставни суд РС прогласио незаконитим и неуставним Посебни колективни уговор за запослене у области локалне самоуправе, поново су у јавност испливале несугласице два синдиката.
Образлажући своју одлуку, из Уставног суда је саопштено да Влада Републике Српске није имала овлашћење да донесе оспорену одлуку и да њоме уређује питање примјене посебног колективног уговора.
Споразум о продужењу Посебног колективног уговора потписали су иначе министарка управе и локалне самоуправе Српске, Сенка Јујић, и предсједник Синдиката управе РС, Божо Марић. Захтјев за оцјену уставности прије годину дана поднио је Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, наводећи како се Колективним уговором њихов синдикат свјесно изоставља.

Најавили кривичне пријаве
Из овог синдиката поручили су јуче да је одлуком Уставног суда правда задовољена, а за новонастале посљедице криве потписнике посебног колективног уговора, на челу са министарком Јујић.
– У наредном периоду ће против одговорних Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС поднијети кривичне пријаве и тражити одговорност оних који су учествовали у припреми таквог неуставног и незаконитог акта и ставили свој потпис на колективни уговор – поручио је предсједник тог синдиката Бранко Зеленовић у саопштењу.
Нагласио је и како су још раније упутили ресорној министарки захтјев да се започну преговори, те да се посебни колективни уговор за запослене у локалној самоуправи не може донијети без њих, као репрезентативног синдиката.
С друге стране, Синдикат управе РС тврди да су управо они репрезентативни представници јер имају 5.500 чланова, скоро дупло више. Предсједник тог синдиката, Божо Марић, упозорава да су пресудом Уставног суда 64 локалне заједнице у Српској остале без правног основа за обрачун плата, а највеће реакције, каже, долазе од ватрогасаца, који су након 20 година коначно добили јединствен коефицијент.

“Одбијали преговоре”
Марић поручује да је колективни уговор сада оборен јер је други синдикат својевремено одбијао да учествује у преговорима.
– Имајући у виду да истиче Колективни уговор, Влада је преузела одговорност и закључила споразум о продужењу важења са нама, као потписником основног текста Колективног уговора, који смо закључили 2017. године – подсјећа он.
Марић оцјењује да се овом пресудом отворила Пандорина кутија у социјалном преговарању у Српској, те да се у наредном периоду може очекивати још оваквих одлука Уставног суда.
– Од уторка ћемо од Владе РС затражити да се формира Одбор за преговоре у складу са Законом о раду, као што смо предлагали и у претходном периоду, али Влада мора да види шта ће да уради са „жутим синдикатом“, који то не жели, већ  се понаша као уцвељено дијете – закључује Марић.
Из Министарства локалне самоуправе РС нису се оглашавали у вези пресуде Уставног суда РС.
Српскаинфо