Након Пуле и Осијек забранио концерт народњака :: Semberija INFO ::

 

Након Пуле и Осијек забранио концерт народњака


Након што је пулски градоначелник Филип Зоричић забранио концерт извођачима народне музике из Србије у пулској дворани, организатори су најавили да ће се концерт одржати у Осијеку.

Сада се огласио и градоначелник Осијека Иван Радић који је поручио да ни тамо нису добро дошли.
 
"Осијек је средњоеуропски град који има наглашену еуропску димензију, град који се интензивно развија у праву славонску метрополу, град који има највећу културну манифестацију Источне Хрватске у виду Осјечког љета културе која доказује како култура и умјетност савршено пристају граду на Драви. Осијек је такођер град концерата, забаве и дружења. Иако нисам мислио како ће се у приоритетима које дневно обављам наћи и питање тко ће најмити дворану за концерте, неке границе треба поставити", навео је Радић у саопштењу.

Додао је да "одлука о неодобравању организирања концерта тзв. турбо фолка у градској дворани повлачи различите расправе о томе гдје и како повући границу".

"То не значи да ту одлуку - не треба донијети. Из медија сазнајем како је наш град представљен као замјенска, али сигурна опција за организацију турбо фолк концерта (иако, за ову тему мање важно, уговор с двораном није потписан).

С обзиром на то идентитет града који развијамо и којем стремимо, оваква „промоција“ засигурно није прави и жељени пут који подржавам. Не желим утјецати на то што ће тко приватно слушати, али сматрам како треба бити селективан у одабиру садржаја који се нуди у јавном и градском простору. Тај садржај треба бити усклађен с визијом развоја и позиционирања града у будућности", поручио је градоначелник Осијека.

Нагласио је да, као градоначелник, апсолутно подржава реакцију градоначелника Пуле.

"Како сам већ напоменуо, свјестан сам да ова одлука отвара расправе како доносити одлуке што дозволити, а што не, како у тим одлукама избјећи субјективни утјецај особних афинитета и слично. Сва та питања - стоје. И можда сада немамо све одговоре, али имамо одговор што не желимо. Закључно , концерт који је постао предмет расправе неће се одржати у градском простору Осијека. Мотивиран овом ситуацијом, свом тиму дат ћу у задатак да промисле о критеријима којима ће се у будућности водити приликом договора садржаја у јавном простору, а који ће бити усклађен с визијом модерне, урбане средњоеуропске метрополе коју градимо", поручио је Радић, преноси Index.hr.

Подсјећамо, у Дому спортова у Пули 25. марта требали су наступати Душко Кулиш, Драган Којић Кеба, Ана Бекута и Зорана Мићановић.