ГОРЕ ПЛУЋА ПЛАНЕТЕ- АМАЗОНИЈА НЕСТАЈЕ У ПЛАМЕНУ :: Semberija INFO ::

 

ГОРЕ ПЛУЋА ПЛАНЕТЕ- АМАЗОНИЈА НЕСТАЈЕ У ПЛАМЕНУ


Горе плућа свијета!  Због готово 9.000 активних пожара сиво је небо изнад Амазоније, а снимке густог дима уловила је и међународна свемирска станица .
 
Кисеоником, водом, биљним и животињским врстама богата територија свијета већ трећу седмицу бори се с буктињом. Старосједилачка племена, по којима је Амазонија позната и којима је шума једини дом, могла би остати без њих.
 
Пожари у Амазонској прашуми, највећој прашуми на планетИ, највећи су откад их је бразилски Национални институт за свемирска истраживања (ИНПЕ) почео пратити сателитом 2013. године.

Према њиховим подацима, од почетка године у Бразилу је избило више од 72.000 пожара, од чега више од половиине у  Амазонији, која је сама велика као половина Сједињених Америчких Држава.. То је повећање од више од 80 одсто у односу на прошлу годину.
 
Амазонију често називају плућима планете и та прашума производи више од 20 одсто кисеоника у Земљиној атмосфери.
 
Дим од пожара дошао је до Сао Паола, града на обали, који је од пожара удаљен око 2.700 километара. Јучерашње фотографије тога града приказују небо обавијено димом као да је ноћ.
 
Шумски пожари у Бразилу најчешћи су за вријеме сушне сезоне, али познато је да се дио њих намјерно изазива баш да би се тако илегално крчиле шуме и да би се добио нов простор за узгој стоке. Осим сточара, Амазонску прашуму на оку имају и дрвосјече и рудари.

Еколошки активисти за пожаре окривљују бразилског предсједника Жаира Болсонара. Тврде да је олабавио еколошке регулације у земљи те да је подстицао дрвосјече и пољопривреднике на крчење шума.