Ауди, БМW и Мерцедес кажњени због преваре :: Semberija INFO ::

 

Ауди, БМW и Мерцедес кажњени због преваре


Немачки произвођачи аутомобила добили су казну у висини од 33,5 милиона долара, а као разлог се наводи "манипулација подацима о емисији штетних гасова".

Према резултатима истраге, немачки произвођачи су имали тајни договор о уградњи софтвера којим су лажирали податке о емисији штетних гасова, а на тај начин су омели развој нових дизелских аутомобила који би били мање штетни по животну околину.

Немачке компаније одбијају да признају одговорност. Мерцедес тврди како је сарађивао са свим регулаторним телима и да због тога неће платити казну.

"Случај се односио на исте чињенице које су биле предмет истраге Европске комисије, а након које Мерцедес није морао да плати казну. Напомињемо да ни у једном тренутку договори или размена информација о ценама, количинама или подели тржишта нису били део истраге", наводи портпарол Мерцедес-Бенза.
 
Подсећања ради, у поступку Европске комисије из 2021. године кажњени су Волксwаген и БМW због договора о коришћењу технологије за чистије емисије, и то у износу од чак 875 милиона евра.

Прошле године Мерцедес је у Јужној Кореји кажњен са 11,5 милиона евра због лажног оглашавања везаног за емисије дизелских аутомобила. Како преноси Индеx.хр, Ауди и БМW се још увек нису огласили по овом питању.
 
(б92)