Грађани попили 19.500 тона кафе :: Semberija INFO ::

 

Грађани попили 19.500 тона кафе


БиХ је током прошле године увезла више од 19.500 тона кафе у вриједности већој од 142 милиона марака, што потврђује да она и даље заузима високо мјесто на листи топлих напитака омиљених међу становницима.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, највише кафе је лани на домаће тржиште стигло из Бразила, а увожена је и из Индије, Италије, Вијетнама, Уједињених Арапских Емирата те Гвинеје.

- Током јануара ове године БиХ је увезла више од 1,3 милиона килограма кафе у вриједности већој од 9,3 милиона КМ - показују подаци УИО.

У том периоду, како додају, највише кафе је увезено такође из Бразила, а пристизала је и из Индије, Вијетнама, Словеније, Хрватске, Етиопије, Уганде, Њемачке, Шпаније, Португалије, Индонезије, Колумбије, Камеруна и САД.
Иако је 2021. увезено више од 22.000 тона, вриједност је била далеко нижа, односно укупно је коштала више од 97 милиона марака.

Директор пржионице кафе “Минеа” из Градишке Момчило Бањац за “Глас Српске” каже да су цијене сирове кафе на берзи протеклих дана ишле горе и  да је пред њима турбулентно вријеме.

- Тешко је дати неку прогнозу шта ће се дешавати у наредном периоду, јер у посљедњих 20 дана расте цијена кафе на берзи и сада износи око 4.000 долара по тони, а када је била највећа криза, била је око 5.000 долара - рекао је Бањац додајући да је ситуација мало повољнија јер је пала цијена долара у односу на марку.

Објаснио је да домаћим пржионицама представља проблем често варирање цијене кафе.

- Ми не можемо стално мијењати цијене и због тога смо лани много трпјели и сматрам да су сви пржионичари били на губитку. Иако су велике фирме кориговале цјеновнике, ми се за опстанак на тржишту боримо нижим цијенама - рекао је Бањац додајући да су кафу некада извозили у Аустрију, а сад су само усмјерени на домаће тржиште.

Истакао је да је најтраженија домаћа кафа, након тога еспресо, али и инстант брзе кафе.

С друге старне, власник фирме “Фабрика цоффее” из Бањалуке Дарио Бркић каже да су оријентисани и на извоз.

- Нашу кафу извозимо у Словенију, Црну Гору и Србију, а од априла ћемо бити присутни и на тржишту Сјеверне Македоније - казао је Бркић.

Објаснио је да цијене сирове кафе на берзи увијек око Нове године оду горе, истакавши да у априлу очекују њихово смањење.

- Свијест о кафи расте и све више људи тражи квалитетније врсте кафе попут арабике - рекао је Бркић додајући да су они базирани на еспресо и домаћу кафу.

На питање да ли ће цијене кафе у продаји ове године ићи нагоре, каже да је рано за било какве прогнозе.

- Ми нећемо мијењати цијене ради наших купаца који су нам остали лојални, без обзира на навалу страних брендова, али ако буде још расла цијена на берзи, и ми ћемо бити приморани - рекао је Бркић.

Извоз

Према подацима УИО, БиХ је током прошле године извезла 97.559 килограма кафе у вриједности већој од милион марака, а највише на тржиште Словеније.

- Током јануара ове године је извезено 6.540 килограма кафе у вриједности већој од 83.130 КМ - подаци су УИО.

(Glas Srpske)