Руска фрегата „Адмирал Горшков” стигла у Кејптаун :: Semberija INFO ::

 

Руска фрегата „Адмирал Горшков” стигла у Кејптаун


Од Рта добре наде ратни брод плови ка Дурбану, где ће 17. фебруара почети десетодневни поморски маневри Кине, Русије и ЈАР, упркос оштрим критикама јужноафричке опозиције.

Руска ратна фрегата „Адмирал Горшков” упловила је у понедељак после подне у луку Кејптаун, где се након пловидбе Атлантиком из правца Европе снабдела горивом, јавили су јужноафрички медији. Руски конзулат у Кејптауну објавио је тим поводом на „Твитеру” фотографију вишенаменске фрегате „Адмирал Горшков”, која је, према овом извору, опремљена хиперсоничним ракетним системом „циркон” и намењена дејствима у удаљеним зонама светског мора. Истовремено, на твитер профилу руског конзулата стоји да је „Адмирал Горшков” на путу за Дурбан, где ће учествовати на здруженим поморским маневрима морнарица Кине, Русије и Јужноафричке Републике (ЈАР) од 17. до 27. фебруара.

При уласку у луку надомак Рта добре наде на „Адмиралу Горшкову” високо су истакнуте две заставе: једна на којој је било слово „З”, и друга са словом „В”, симболима који су учестано коришћени током „руске офанзиве у Украјини”, наводи дневник „Дејли маверик”. У међувремену, водећа јужноафричка опозициона странка Демократска алијанса (ДА), као и бројни западни посматрачи, већ недељама доследно протестују због доласка руских ратних бродова у земљу Рта добре наде и војнопоморских маневара заказаних баш у време обележавања годишњице украјинског сукоба 24. фебруара.

„Тај брод ће пловити ка Црном мору и учествовати у инвазији на Украјину. ЈАР овим маневрима напушта званично објављену неутралност у случају руско-украјинског конфликта и угрожава сопствене односе с водећим трговинским партнерима и инвеститорима. Јасан циљ Русије је да вежбом „Моси 2” злоупотреби ЈАР у свом пропагандном рату против Запада. Неодговорна политика владајућег Афричког националног конгреса у овом случају гура ЈАР у улогу ’корисног идиота’”, упозорио је Кобус Маре, посланик ДА, иначе задужен у тој странци за одбрамбена питања. Руски конзулат у Кејптауну, амбасада у Преторији, влада ЈАР и оружане снаге те земље одбили су да коментаришу критику локалне опозиције.

У маневрима „Моси 2” учествоваће руска фрегата и снабдевачки брод, кинески разарач, фрегата и један танкер, као и једна фрегата морнарице ЈАР са око 350 припадника оружаних снага земље Рта добре наде. У међувремену, Јужноафричке одбрамбене снаге демантовале су наводе руског Таса, према којим ће ракетни систем „циркон” бити испробан током предстојећих тројних маневара. Претходно, руско Министарство одбране саопштило је да је „Адмирал Горшков” током пловидбе јужним Атлантиком обавио вежбу артиљеријског гађања „лажне мете” ради „припрема за заједничку вежбу с морнарицама ЈАР и Кине”.


ПОЛИТИКА