Инфлација једино не погађа осуђенике :: Semberija INFO ::

 

Инфлација једино не погађа осуђенике


У Српској је поскупјело готово све, изузев износа који осуђеници плаћају ако затворску казну желе замијенити новчаном. Према Кривичном законику Републике Српске, затворска казна, која не прелази једну годину, може се на захтјев осуђеног замијенити новчаном, а што је на снази од 2021. године.

Ради се то на начин да осуђеник сваки дан који би провео у затвору отплати износом од 50 марака. Исто тако, уколико неко буде осуђен новчаном казном, а не плати је, за сваких неплаћених 50 марака проводи по дан у затвору.

"Ако новчана казна путем принудног извршења не буде наплаћена у року од једне године, суд ће донијети одлуку о замјени новчане казне казном затвора на начин да се 50 КМ, односно сваки започети дневни износ новчане казне, замијени једним даном казне затвора, с тим да казна затвора у том случају не може бити дужа од двије године", наводи се у Кривичном законику Републике Српске.

У удружењима за заштиту потрошача кажу да ниска цијена откупљивања затворских казни има лошу поруку.
"Подстичемо врло негативне процесе на начин као што је тај који се односи на ниску цијену за откупљивање затворске казне", каже за "Независне новине" Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

С друге стране, из ресорног министарства кажу да ће бити разматран износ којим се откупљује затворска казна.
"Министарство правде у Влади Републике Српске ће у овој години свакако разматрати измјене Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске и у том смислу члана који регулише питање висине замјене казне затвора новчаном казном", рекли су за "Независне новине" из Министарства правде Републике Српске.

Адвокати кажу да нису против тога да се разматра повећање износа којим се отплаћује затворска казна те подсјећају да се, према Кривичном закону Босне и Херцеговине, дакле за ниво БиХ, дан затвора може замијенити за 100 КМ. Међутим, овђе је, истичу, потребно испунити реципроцитет.

"Уколико осуђеном буде изречена новчана казна, коју он не плати у одређеном року, она се мијења затворском казном на начин да је 50 марака један дан. Исто тако, ако се откупљује затворска казна, један дан износи 50 марака. Дакле, овђе је потребан реципроцитет између те двије законске одредбе, у смислу да износ буде исти", рекао је бањалучки адвокат Милан Петковић.

Иначе, адвокати тврде да се пракса откупа затворске казне показала ефикасном, односно да даје веома добре резултате. Тврде да је повећан број споразума о признању кривице, а смањено је трајање судских поступака, који су трајали дуго и стварали додатне трошкове за буџет. Оптужени се, тврде, брже и лакше одлучују за признање кривице, односно закључење споразума о признању казне јер могу откупити затворску казну.

"Буџет се пуни уплатама које се тичу замјене казне, притом је и уједначено законодавство, а самим тим и судска пракса на нивоу БиХ. Наиме, још одраније је кривичним законима БиХ и ФБиХ већ била предвиђена могућност за откуп казне затвора", рекао је Петковић за "Независне новине".


Независне новине