Русија први пут након 30 година ради нови распоред кључних бродова :: Semberija INFO ::

 

Русија први пут након 30 година ради нови распоред кључних бродова


Русија је почела распоређивати ​​кључне бродове с нуклеарним оружјем у Балтичком мору први пут у посљедњих 30 година, објавила је Норвешка обавјештајна служба у свом годишњем извјештају.

"Кључни дио нуклеарног потенцијала налази се на подморницама и бродовима Сјеверне флоте", пише у извјештају норвешке обавјештајне службе.

Ратни бродови Сјеверне флоте редовно су излазили на море са нуклеарним оружјем током ере Хладног рата, али ово је први пут да је модерна Руска Федерација учинила исто, додаје се у извјештају.

Иако Русија такође има подморничке способности, противсателитско оружје и кибернетичке способности које би могле угрозити Норвешку и војни савез НАТО-а, тактичко нуклеарно оружје је "посебно озбиљна пријетња у неколико оперативних сценарија у које би земље НАТО-а могле бити укључене", додаје се у извјештају.

Норвешка обавјештајна служба такође је напоменула да се не може искључити ескалација локализованог рата у шири сукоб који укључује Сједињене Државе, НАТО и Норвешку.

Агенција је оцијенила да ће Русија наставити одржавати, модернизовати и развијати свој нуклеарни арсенал, али да се у надолазећим годинама не очекују значајније промјене у руској нуклеарној доктрини.

(Независне)