Непријављених "станова на дан" у РС дупло више него пријављених :: Semberija INFO ::

 

Непријављених "станова на дан" у РС дупло више него пријављених


- Иако је Инспекторат Српске појачао контролу над све популарнијим "становима на дан", ово је потегнуло питање колико ових субјеката ову дјелатност обавља приватно, односно без пријављивања.

Наиме, задњи подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) кажу да је пријављених "станова на дан" на територији Српске тачно 1.468, док са друге стране хотелијери и хостелијери истичу да је овај број у реалности дупло већи.

Горан Куртиновић, члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хореца", истиче да угоститељи већ одавно имају овај проблем.

"Од броја регистрованих субјеката који врше ову услугу можда је чак дупло више оних који то раде нерегистровани, у приватној режији", казао је Куртиновић за "Независне". Како је истакао, ово није искључиво лоше, бар што се Бањалуке тиче, којој у јеку сезоне добро дође додатни кревет, али како додаје, ова пракса се свакако не би смјела наставити.

С тим у вези, из АПИФ-а потврђују за "Независне" да је број пријављених "станова на дан" највећи у Бањалуци, гдје их је регистровано око 277.

Како Куртиновић коментарише, иако ово можда "добро дође" док је сезона у јеку, и када се тражи додатни смјештај, ово угоститељима прави озбиљне проблеме ван сезоне, с обзиром на то да они раде цијеле године.

"Појединцима који издају станове морамо поједноставити процедуру за регистровање ових простора и морамо поставити законске оквире", казао је он. Како додаје, треба радити на овоме, те је потребно наћи начин адекватне контроле.

Управо ове контроле су се дешавале у Републици Српској годинама уназад, а прошле године их је извршено 30, што је резултирало са три инспекцијска рјешења и три прекршајна налога у износу од 1.500 КМ.

Акцију појачане контроле почели су 2018. године у циљу сузбијања сиве економије и нерегистрованих дјелатности, а "рупе" у овим годинама су биле 2020. и 2021. усљед пандемије вируса корона.

"Тржишна инспекција од 2018. године је на основу реклама и огласа о издавању апартмана и соба, по принципу 'стан на дан', започела са појачаним надзором субјеката који су оглашавали ове услуге", казали су из Републичког инспектората за "Независне".

Сама контрола ни не може бити контрола свих станова, јер постоји процедура на који начин се ово обавља.

"Контроле вршимо прикупљањем информација и реклама објављених на интернет страницама и огласима о издавању апартмана и соба, након чега службеним путем контактирамо лица која се оглашавају као пружаоци услуга, те провјеравамо легалност њиховог рада", истакли су из Инспектората.

Подсјећамо да је Закон о угоститељству из 2017. године предвидио могућност да поједине врсте угоститељских услуга може пружати и физичко лице које није регистровано као предузетник, што је створило законске претпоставке да се и ови субјекти уведу у легалне токове.

"Физичко лице може да обавља угоститељске услуге смјештаја у апартману, кући за одмор и соби за изнајмљивање без регистрације код надлежног органа јединице локалне самоуправе, али под условом да закључи уговор о пружању услуга са туристичком организацијом, туристичком агенцијом или другим правним лицем које обавља угоститељску или туристичку дјелатност као претежну дјелатност", објаснили су нам из Инспектората.

(Независне)