Због проблема са струјом пропале хиљаде литара млијека :: Semberija INFO ::

 

Због проблема са струјом пропале хиљаде литара млијека


- Пољопривредни произвођачи у селу Модра, надомак Санског Моста, трпе велику штету због честих кварова и престанака напајања електричном енергијом, па им је тако у неколико посљедњих дана, када није било струје, пропало више хиљада литара млијека.

Један од већих фармера у овом селу Ејуб Беширевић каже како због сњежних падавина струје није било два дана, због чега се у лактофризу покварило око хиљаду литара млијека. "Ко ће мени сада надокнадити ову штету, питам ја вас. Када не платиш струју, обрачунају ти затезне камате, а мени нико ово неће надокнадити. Изгубио сам толико новца да сам могао платити рачуне за струју за годину дана", казао је Беширевић.

Према његовим ријечима, оваква ситуација се понавља неколико пута годишње, а нестанци струје су најчешће узроковани лошим временским приликама.

Како сазнајемо, идентичне проблеме имају и фармери из сусједних неколико села, па се претпоставља како је ових дана због тога пропало више хиљада литара млијека, што су нам потврдили из Савеза удружења пољопривредних произвођача опћине Сански Мост.

Живот без струје је, кажу мјештани Модре, готово незамислив, а недостатак електричне енергије производи многоструке проблеме. Тврде како је свему кривац лоша напонска мреже која преноси струју до њиховог, али и сусједних села.

Мурат Беширевић је пензионер из Модре и тишти га што се, како каже, рачуни за струју морају редовно и уредно плаћати, док услуге електроснабдијевања нису баш за похвалу. "У селу има доста старијих људи, а немамо трговину, па људи купују храну у већим количинама и остављају у фрижидере. Када дуже нема струје, храна се квари и ми смо у проблему", истиче овај пензионер.

Мјештани кажу како су у протеклим годинама у више наврата указивали на проблем са струјом, али да је мало учињено на реконструкцији и обнови дотрајале електромреже. Због тога су ови проблеми присутни већ годинама, а зими се дешава да струје нема и по неколико дана. И ово санско село је, због актуелних миграција, напустио велики број мјештана и отишао на рад у иностранство, па су остале махом особе у старијој животној доби. Њима помажу сродници који живе и раде у иноземству, а већина преосталих мјештана бави се пољопривредном производњом.

(Независне)