Аграрни буџет у Српској већи за 105 милиона КМ, ратари задовољни подјелом средстава :: Semberija INFO ::

 

Аграрни буџет у Српској већи за 105 милиона КМ, ратари задовољни подјелом средстава


- Први круг састанака пољопривредника и ресорног министарства дао је пољопривредним произвођачима разлог за задовољство.

Наиме, аграрни буџет за ову годину износи 180 милиона КМ, што је више за 105 милиона КМ у односу на претходни буџет. У наредним данима требало би да буде објављен Нацрт правилника о расподијели средства, а након тога и други круг састанка о коначном усаглашавању, односно о самој расподјели.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је за "Независне новине" да је потребно да се буџет распореди једнако, односно сходно његовом повећању.

"Потребно је повећање количине регресираног горива, увођења ђубрива и сјеменског материјала у систем регреса, затим и повећање за све категорије производње", рекао је Маринковић.

Како је рекао, један од захтјева је и да правилник о подијели средстава буде јаван за све.

"Имамо повећање за капиталне инвестиције, односно новина је да се домаћинствима која су набавила тракторе претходне године, сходно њиховом обиму обрадиве површине, омогући набавка трактора друге категорије", рекао је Маринковић, додајући да је претходно био случај да су они тракторе могли да набаве сваке друге године.

Драгоје Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, за "Независне новине" истиче да су воћари задовољни оним што је предложено за њих на заједничком састанку са представницима Министарства.

"Имали смо заједнички састанак те очекујемо да ускоро буде објављен Нацрт правилника о расподијели буџета. До сада је буџет за воћаре био око 1,2 милиона КМ, а сада би по новом нацрту он требало да буде знатно већи, односно требало би да износи 4,2 милиона КМ", рекао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, воћари неће имати ограничење у набавци механизације, као што је то био случај претходних година.

Дарко Илић, предсједник Удружења повртара РС, за "Независне" истиче да ће повртари имати дупло већи буџет.

"Очекујемо да ускоро буде објављен нацрт буџета, добили смо обећање да ће повртари имати дупло већи буџет. Ми смо до сада имали око 1,8 милиона КМ, а на састанку је договорено да сада наш буџет буде око четири милиона КМ", рекао је Илић, додајући да у наредним данима слиједи други круг састанка да би се овај буџет званично потврдио.
Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара РС, рекао је да су мљекари тражили усаглашавање премије са Федерацијом.

"Видјећемо у наредним данима шта ће бити од наших захтјева, ми буџет пунимо са око 100 милиона ПДВом, те мислим да нама треба да се врати оно што дајемо", рекао је Усорац.

Према његовим ријечима, договорено је повећање од 0,3 КМ по литру млијека.

"Оно што је неопходно и на чему ми инсистирамо јесте пописивање стоке. Пет година стока није пописана и то ствара проблем у самој расподијели средства. Мислим да средства морају да се дају онима што стварно производе, а не онима што су само уписани на папир као неки фиктивни произвођачи", рекао је Усорац.
 
(Независне)