Поџић - Адамс: Амбасада САД наставиће пружање подршке и помоћи бх. институцијама одбране :: Semberija INFO ::

 

Поџић - Адамс: Амбасада САД наставиће пружање подршке и помоћи бх. институцијама одбране


Министар одбране Босне и Херцеговине Сифет Поџић састао се данас с војним аташеом САД-а у БиХ бригадиром Ериком Р. Адамсом, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

Поџић се на крају министарског мандата захвали војном аташеу Адамсу на подршци и помоћи коју Влада САД-а пружа институцијама одбране БиХ, нагласивши чињеницу да су "Сједињене Америчке Државе наш најзначајнији стратешки партнер и да је билатерална сарадња у области одбране на врло високом нивоу".

Сарадња БиХ и САД-а у области одбране огледа се кроз реализацију суштински важних пројеката за Министарство одбране (МО) и Оружане снаге (ОС) БиХ, од чега су посебно важни пројекти набавке нових хеликоптера за ОСБиХ, донација вишенамјенских моторних возила типа Хамwее, савремене деминерске опреме те најављени програми набавке авио симулатора  и додатних хеликоптера за потребе зрачних снага ОСБиХ.

Изнимно су важни и други бројни видови помоћи као што су школовање и едукација наших припадника у капацитетима за обуку Војске САД-а, као и заједничке вјежбе у земљи и иностранству.

Ова помоћ и подршка Владе САД-а значајна је за јачање капацитета ОСБиХ, чиме се помаже нашим оружаним снагама да задрже достигнуте стандарде у обуци и потребан ниво спремности за вршење своје мисије и задатака, као и за одржавање нивоа интероперабилности и компатибилности са снагама НАТО-а, истакнуто је током састанка. 

Адамс се захвалио Поџићу на издвојеном времену и прилици за разговор и пренио опредјељење Амбасаде САД-а у БиХ да настави са пружањем подршке и помоћи институцијама одбране Босне и Херцеговине и у наредном периоду.

Он је Поџићу зажелио мирније и мање стресније раздобље након завршетка министарског мандата и наставак ангажмана, корисног за друштво и државу, имајући у виду искуство стечено обнашајући изузетно важне о захтјевне улоге у протеклом периоду, наводе из Уреда за односе с јавношћу МОБиХ. 


БХРТ