Казне пљуште, нафташи не плаћају: Ево колико пута су за непуну годину бензинске пумпе ПРЕКРШИЛЕ ЗАКОН :: Semberija INFO ::

 

Казне пљуште, нафташи не плаћају: Ево колико пута су за непуну годину бензинске пумпе ПРЕКРШИЛЕ ЗАКОН


Због кршења маржи приликом формирања цијена горива у малопродаји, од марта до данас нафташи у Републици Српској кажњени су са више од 2,27 милиона КМ. Како су у Инспекторату Српске потврдили за Српскаинфо, у овом периоду је обављена укупно 261 контрола на бензинским пумпама, од чега је 166 било са утврђеним неправилностима.

– Издато је 338 прекршајних налога у вриједности од 2.275.700 КМ. Утврђене неправилности углавном су се односиле на формирање цијена. С обзиром да су се цијене мењале више пута и у различитим процентима, тешко је дати генералну процјену у којем проценту су марже прекорачене, јер су исте кориговане на дневном нивоу. Посматрано из угла инспекцијског надзора, свако прекорачење, па и оно најмање је забрањено и сви субјекти који су затечени у прекршају кажњени су без обзира на проценат прекорачења – рекао је главни републички тржишни инспектор Радивоје Гаврић.

Подсјетимо, кад је ријеч о кршењу Уредбе о ограничењу маржи на нафтне деривате, а које је било најактуелније у прољеће прошле године, инспектори су на терену затицали различите ситуације. Тако је, у једном случају, по доласку инспектора затечен ЕД 5 по цијени од 2,96 КМ, а послије контроле уредбе поштивања марже цијена је враћена на 2,67 КМ.

На другој пумпи, ЕД 5 продаван је по три КМ, а по налогу инспектора цијена је враћена на 2,7 КМ. Нафташи су, наиме, литар горива продавали скупље између пар фенинга и чак 0,30 КМ, него што су смјели. Занимљиво је да је већина кажњених пумпи, по издавању прекршајног налога од стране инспектора, тражила судско одлучивање. Тачније, изречену казну је платио мало који нафташ.

И МАРКЕТИ ЛОВЕ У МУТНОМ


Републичка тржишна инспекција је од марта прошле године у тржним центрима и маркетима обавила 203 контроле поштивања Уредбе о ограничавању маржи. У 138 случајева утврђене су одређене неправилности, на основу којих су инспектори издали 304 прекршајна налога у висини од 1.253.200 КМ.

Од почетка кризе изазване руско-украјинским ратом, маркети у РС кажњавани су и због ограничавања количине намирница које једна особа може да купи, што по закону није дозвољено.


Независне новине