Влада диже минималац :: Semberija INFO ::

 

Влада диже минималац


- Као што се и очекивало, на сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске није постигнут договор о износу најниже плате за ову годину и коначну одлуку, као и претходних неколико пута, донијеће Влада Републике Српске.

Приједлог пословне заједнице у Републици Српској је да најнижа плата у овој години буде 673 КМ, јер тако показују економски параметри, истовремено наглашавајући да плата није административна већ економска мјера, те да се минимална зарада радника не може одређивати потезом пера.

С друге стране, захтјев Савеза синдиката Републике Српске је да минимална плата буде 800 КМ, што би по мишљењу неких економиста могло угрозити бројна радна мјеста у Републици Српској.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста Републике Српске СWОТ, рекао је да неке бранше не могу поднијети повећање минималне цијене рада, јер би то довело до гашења појединих предузећа или већег дијела те привредне гране, те да ако би и дошло до наметања минималца, тим браншама треба помоћи кроз додатна пореска растерећења или сличне мјере.

"Приликом доношења одлука о наметању износа минималних плата треба узети у обзир да различите привредне гране имају и различит ниво маржи и уопште могућности такозване маргине пословања, јер имате нискоакумулативне гране попут производње обуће, те дијелова трговине и тако даље, гдје је та маргина јако мала и минимална повећања цијене рада могу довести до гашења појединих привредних субјеката или већег дијела те привредне гране", рекао је Грабовац.

И Марко Ђого, декан Економског факултета на Палама, недавно је рекао да плате треба да расту, али да се не може главом кроза зид, те да су минималне плате у односу на ниво развоја у Републици Српској највеће у региону, можда и у Европи.

"Треба дизати минималну плату, али онда Влада треба да издвоји 100 милиона КМ за подизање технолошког нивоа и као помоћ привреди. Ако минимална плата дође до 800 КМ, а не буде неког драстичног повећања тражње, текстилна индустрија, која запошљава седам до осам хиљада људи, биће ухашена", упозорио је недавно Ђого.

Оно што за пословну заједницу у Републици Српској представља проблем је и то што је бруто минималац у Републици Српској већи него у Федерацији БиХ, Србији, Сјеверној Македонији, па чак и у Бугарској, која је већ 15 година чланица Европске уније. У Републици Српској, најнижа бруто плата, у односу на Федерацију БиХ, већа је за чак 156,4 КМ, у односу на Србију за 31 КМ, док је у односу на Сјеверну Македонију већа за 85 КМ, а у односу на Бугарску 21 КМ.

Што се тиче јуче одржане сједнице Економско-социјалног савјета Републике Српске, њој су присуствовали Синиша Каран, в.д. министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Зора Видовић, министар финансија, Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске, те представници Уније послодаваца Републике Српске.

Дејан Мијић, потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске, рекао је да су синдикат и послодавци изнијели своје приједлоге са образложењима и да је било разговора, али да су сви остали при својим приједлозима.

"Након што Влада анализира показатеље, донијеће и коначну одлуку", казао је Мијић, наглашавајући да је приједлог Уније послодаваца да најнижа плата износи 673 КМ.

С друге стране, Мишићева каже да је 800 КМ најнижи износ минималне плате који би био прихватљив за Савез синдиката, истичући да се најнижа плата исплаћује за 70.000 радника.

"Нажалост, нисмо имали подршку послодаваца, а ни представници Владе нису имали свој став. Они кажу да ће то рећи касније, односно да ће на сједници Владе донијети одлуку о износу најниже плате", рекла је Мишићева.

(Независне)