ЦИК: Свих 19 кандидата за државне министре и замјенике испуњавају услове за именовање :: Semberija INFO ::

 

ЦИК: Свих 19 кандидата за државне министре и замјенике испуњавају услове за именовање


Централна изборна комисија (ЦИК) Босне и Херцеговине утврдила је да свих 19 кандидата за функције министара и замјенике министара у Вијећу министара БиХ испуњавају услове за кандидатуру након што је извршила све провјере, што је још један корак ка формирању новог сазива Вијећа министара.

Акт којим се тражи провјера 19 кандидата ЦИК-у је упутила предсједавајућа Вијећа министара БиХ Борјана Кришто (ХДЗ) на надлежну провјеру у складу с Законом Вијећу министара и Изборног закона, након што је провјеру кандидата завршила Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА).

"Увидом у све доступне податке и у достављену документацију утврђено је да сви предложени кандидати испуњавају услове за кандидатуру", речено је на данашњој сједници ЦИК-а.

Ови подаци и акт ЦИК-а бит ће достављен Агенцији за превенцију и борбу против корупције Босне и Херцеговине како би они завршили провјере из њихове надлежности по Закону о сукобу интереса.

Кандидати за министре у Вијећу министара су: Зоран Тегелтија (СНСД) за министра финансија и трезора БиХ, Елмедин Конаковић (НиП) за министра вањских послова БиХ, Зукан Хелез (СДПБиХ) за министра одбране. Ненад Нешић (ДНС) предложен је за министра сигурности, Сташа Кошарац (СНСД) за министра вањске трговине и економских односа, Един Форто (Наша странка) за министра промета и комуникација.

Давор Буноза (ХДЗ БиХ) кандидат је за министра правде, Дубравка Бошњак (ХДЗ БиХ) за министрицу цивилних послова, а Севлид Хуртић (Босанскохерцеговачки Зелени) за министра за људска права и избјеглице БиХ.

Извјештај о извршеним провјерама кандидата једногласно је усвојен на данашњој сједници ЦИК-а, а он садржи и образац потврде за сваког предложеног кандидата издаје ЦИК што ће се доставити предсједавајућој Вијећа министара.

Нови сазив Вијећа министара требао би потврдити Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ већ средином наредне седмице, најавио је раније предсједавајући Дома Денис Звиздић (НиП).


ФЕНА / БХРТ