Надлежни апелују: Озбиљно схватити опасност од обилних падавина и предузети мјере :: Semberija INFO ::

 

Надлежни апелују: Озбиљно схватити опасност од обилних падавина и предузети мјере


БАЊАЛУКА - Републичка управа цивилне заштите, према плану одбране од поплава коју је усвојила Влада Српске, без обзира на ризик, наложила је локалним заједницама да прочисте ризичне канале, ангажују људство, прочисте бујичне потоке, ангажују постојећу механизацију или додатну механизацију из приватног сектора.

Истакао је то в.д. директора ове управе Милан Новитовић након састанка који је одржан са премијером Српске Радованом Вишковићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Савом Минићем, представницима ЈУ "Воде Српске" и Републичког хидрометеоролошког завода.

-Након издавања црвеног метеоаларма Републичка управа цивилне заштите упозорила је  све институције и грађане о повећаној количини падавина на подручју Херцеговине и горњег Подриња – истакао је Новитовић, преноси РТРС.

Навео је да је градоначелницима и начелницима наложено предузимање превентивних мјера.

- Дефинисали смо и прошли шта су обавезе јавних предузећа, инспекцијских органа. Рад Управа Цивилне заштите данас ће се организовати у три центра, у Фочи, Вишеграду и Требињу, из ког ће се пратити ситуација - навео је Новитовић.

Он је нагласио да је веома важна координација са локалним заједницама али и са грађанима која треба озбиљно да схвате ову ситуацију.

Минић је истакао да нема мјеста паници, али да је потребан опрез.

- Када је у питању праћење ситуације, оно је овај пут експедитивније. Из Вода Српске нам је потврђено да проточност свих канала у Српској добра. Ако олујно невријеме преко Црне Горе пренесе дио падавина у Дрину, ситуација може бити алармантна. Али морамо дјеловати превентивно да умањимо евентуалну штету - нагласио је Минић.

Он је нагласио да је веома важна координација са локалним заједницама али и са грађанима која треба озбиљно да схвате ову ситуацију.

У Републици Српској и региону очекују обилне падавине због чега се предузимају све превентивне мјере у циљу спречавања могућих поплава.

Обилна киша падаће од данас до 20. јануара, а највише падавина очекује се у уторак и сриједу.

Црвена зона је Херцеговина, а натпросјечно велику количину кише метеоролози предвиђају и у Сарајевско-романијској регији и западној Крајини.

Усљед екстремно велике количине падавина у Црној Гори, очекује се нагли раст водостаја ријеке Дрине.



Како се припремају у општинама и градовима?

Зворник


Градски штаб за ванредне ситуације Зворника договорио је данас превентивне мјере уз редовно праћење стања на терену због најављених обилних падавина и могућег пораста водотока.

Градски штаб ће у договору са Службом цивилне заштите увести дежурства, пратити стање на терену и редовно обавјештавати грађане у подручјима која би могла бити угрожена поплавама.

Припадници Службе цивилне заштите обишли су ријечна корита Сапне и Хоче како би утврдили да ли постоје неки наноси и запреке у коритима који би могли допринети изливању воде.

Уз закључак да је тренутна ситуација стабилна, Градски штаб је наложио да се сва возила која се налазе на паркингу на градској плажи уз обалу Дрине уклоне и паркинг затвори док не прођу најављене падавине.

Замјеник градоначелника Зворника, који је и замјеник команданта Штаба за ванредне ситуације, Бојан Ивановић изразио је наду да на подручју града Зворника неће доћи до изливања ријека из корита, али да је, за сваки случај, неопходно обавити све превентивне радње.

Штаб ће засједати сваког јутра, а суграђани ће на вријеме бити информисани о стању на терену.

Дервента

Штаб за ванредне ситуације града Дервента договорио је данас превентивне мјере уз редовно праћење стања на терену због најављених обилних падавина и могућег пораста водотока.

Поступајући по допису Републичке управе цивилне заштите у вези са најавом обилних падавина уз јак олујни вјетар, Штаб је одржао телефонску сједницу, анализирао тренутно стање и кроз неколико закључака дефинисане су активности и радње као одговор на појаву ванредних ситуација на подручју града.

Одјељењу за стамбено комуналне послове и служби цивилне заштите наложено је да обезбиједе и припреме довољне количине врећа за пијесак, а у договору са предузећем “Геокоп”, са којим је раније потписан уговор о ангажовању у ванредним ситуацијама.

-Припремити опрему за евентуално ангажовање у случају поплаве, чамце, пенте, чизме, прслуке за спасавање и друго. Служба цивилне заштите ће у дане повећаних падавина обезбиједити појачано дежурство и обилазак критичних тачака гдје пријети евентуална поплава - наводи се у закључцима Градског штаба за ванредне ситуације.

Све основне и средње школе су обавезне да обезбиједе дежурства у школама које ће пратити ситуацију како би у случају обилнијих падавина и олујног невремена могли поступити у складу са својим плановима за ванредне ситуације.

Шамац

На шамачком подручју све је спремно за адекватан одговор на најављене обилне падавине, а надлежне службе ће наредних дана пратити ситуацију на терену и редовно обавјештавати становнике о предузетим мјерама, констатовано је на данашњој сједници Општинског штаба за ванредне ситуације.

Чланови Штаба упознати су о стању водених токова Босне и Саве, те констатовали да за сада нема никаквих проблема, а у складу са оперативним планом заштите и спасавање од поплава у овој години правовремено је обезбијеђено довољно насипног материјала (пијесак), врећа за пијесак, те алат и пловна средства.

Представник Цивилне заштите Шамац и члан Штаба Боро Богдановић рекао је Срни да ће наредних дана бити праћена ситуација на терену и становници редовно обавјештавани о предузетим мјерама.

-Посебну пажњу обратићемо на предузете мјере и контакте у мјесним заједницама Засавица, Доња Црквина, Писари, Јасеник, Тишина, Турсиновац и Гребнице - навео је Богдановић.

Он је додао да су за чишћење шахтова и канала и утврђивање стања на терену задужени предузећа “Слободна зона” и начелник Одјељења за привреду који ће данас са сарадницима остварити увид на терену, док су припадници Комуналне полиције задужени да спријече неконтролисано одлагање смећа.

-Констатовано је да су путеви до водозаштитних објеката у добром стању, а заштићено подручје баре Тишина и баре Одмут има изузетно низак ниво воде”, навео је Богдановић.

Додао је да ће припадници Цивилне заштите свакодневно слати информације о стању на терену Републичкој управи цивилне заштите путем броја 121 који је бесплатан и могу га користити и грађани ако имају информацију важну за заштиту од поплава.

Према његовим ријечима, на састанку је констатовано да црпне пумпе “Дуга” и “Рудин” успјешно обављају своју функцију.

-Са директорима предузећа од значаја за заштиту и спасавање утврдили смо услове организације и начин ангажовања грађевинске механизације у подршци активностима Цивилне заштите. Они су задужени да провјере исправност возила и друге опреме - рекао је Богдановић.

Он је напоменуо да је констатовано да су возила и људство Територијалне ватрогасне јединице спремни и обучени за дјеловање у случају поплава, а потребан број људи (10 до 20) за затварање пропуста на Савском насипу биће мобилисан путем Цивилне заштите.

Козарска Дубица


У општини Козарска Дубица због најављених падавина у наредних неколико дана утврђени су оперативни планови заштите од поплава и субјекти који треба да учествују у превентивним активностима.

Шеф Одсјека цивилне заштите општине Козарска Дубица Ђуро Трубарац рекао је да су, према инструкцијама Републичке управе цивилне заштите, утврђени и задаци у моментима ако би дошло до акцидентних ситуација.

-Прошли смо кроз све ове активности и утврдили да постоји претпоставка раста бујичастих вода, јер је ниво Уне и Саве такав да не показује велике трендове раста и може примити све притоке, односно бујичасте воде у краћем периоду - рекао је Трубарац.

Он је апеловао да становништво близу рјечицама своја средства измјесте на безбједније локације и да прате ситуацију.

Према његовим ријечима, ситуација није толико алармантна у односу на ситуације из прошлих периода.

Начелник општинског Одјељења за стамбено-комуналне послове Даријан Бабић рекао је да су, од посљедњих поплава због преливања насипа Раковице у Драксенићу, “Воде Српске” санирале оштећена на насипу на подручју Клековаца.

-На осталим дијеловима нисмо имали значајних оштећења, осим на подручју Кнежице гдје је насип на неколико мјеста оштећен. То смо пријавили „Водама Српске”, али због мокрог терена санација још није могућа. Надамо се да то оштећење неће угрозити насеље - рекао је Бабић.

Водостај Саве у Козарској Дубици данас износи око 500 центиметара, а и водостај Уне је испод коте редовних одбрана од поплава.

На каналу Раковице у Драксенићу мјештани и цивилна заштита јуче су дјеловали превентивно и на дијелу насипа у дужини од 180 метара поставили вреће са пијеском.

Добој

 Све надлежне службе у Добоју спремне су за најављене временске непогоде, констатовано је на сједници добојског Штаба за ванредне ситуације.

Повјереници у мјесним заједницама су упознати о одлукама Републичке управе цивилне заштите, а градска одјељења већ интервенишу на одчепљавању критичних уличних шахтова, истакнуто је на сједници.

Штабом је руководио замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић, који је новинарима рекао да је састанак одржан како би чланови били упознати са инструкцијама о поступању које је јуче доставила Републичка управа цивилне заштите у очекивању најављене веће количине падавина од данас до 21. јануара.

Ковачевић је навео да је већина ставки наведених у инструкцијама већ извршена и да ће до краја дана сви субјекти у систему плана одбране од поплава бити у стању приправности, очекујући даље инструкције Републичке управе цивилне заштите.

Прецирирао је да су провјерене градске критичне тачке од плављења и да је већ прошле седмице интервенисано на кориту потока Лијешањ гдје је уочен депонован ријечни нанос и комунални отпад, који су очишћени.

Према његовим ријечима, прегледају се улични шахтови, попут оног у Улици Југ Богдана код “Риоприма”, а спремне су одговарајуће пумпе и друга опрема попут машине за пуњење пијеска и дизалица за бетонске блокове.

-Грађани ће путем медија бити благовремено обавијештени од Штаба и Цивилне заштите. Све што добијемо од Републичке управе цивилне заштите и виших инстанци, ово обавјештење и закључци са данашње сједнице штаба свакако ће ићи на Радио Добој како би грађани били упознатио новонасталој ситуацији - рекао је Ковачевић.

Он је најавио да ће, уколико се укаже потреба, током седмице бити одржана још једна сједница Штаба.

Начелник градског Одјељења за цивилну заштиту Ненад Остојић рекао је да је, због измијењене климе, присутна бојазан од бујичних потока и плављења усљед обилних киша, подсјетивши да се током прошле године радило на прочепљавању критичних тачака.

Он је навео да је у приправности Јединица за спасавање на води и под водом уколико се укаже потреба да интервенише у овој локалној заједници или да буде упућена негдје као испомоћ.

Остојић је рекао да се прати водостај ријеке Босне узводно и да њен тренутни водостај у Добоју износи минус 65 центиметара.

Позвао је  грађане да превентивно очисте пропусте око својих њива.

Предузеће “Воде Српске” упозорило је на веома обилне падавине наредих дана и позвало становништво, институције и привредне субјекте да буду у приправности ради предузимања неопходних мјера заштите од могућег изливања водотока.

Соколац

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да су на сједници Штаба за ванредне ситуације процијењене критичне тачке поводом најављених обилних падавина и да се предузимају превентивне мјере како би се ублажиле теже посљедице.

Бјелица је навео да се на подручју ове општине у наредна три-четири дана очекује око 180 литара кише по метру квадратном и јаки удари вјетра, те сњежни наноси од петка, 20. јануара.

Он је рекао новинарима да су сви чланови општинског Штаба за ванредне ситуације преузели одређене обавезе, а посебно Шумско газдинство “Романија”, Ватрогасно одјељење, Регионални и локални штаб цивилне заштите, Дом здравља и предузећа која располажу механизацијом потребном у оваквим ситуацијама.

Бјелица је навео и да су из општинског Одјељења комуналне полиције у протекла два дана обишли терен, те да ће током дана бити очишћени пропусти на којима би могло да дође до застоја вишка воде у неким каналима, посебно у соколачком насељу Ћилимара, у дијелу градског насеља од моста до кнежинског раскршћа.

Истакао је да би при олујним ударима вјетра могло доћи до оштећења далековода у шуми и прекида у електро, па и водоснабдијевању, те додао да су, према увјеравањима из Теренске јединице Соколац “Електродистрибуције” Пале, благовремено извршени прокреси на далеководима који пролазе кроз шумовите предјеле.

Бјелица је препоручио свим грађанима да се побрину и на вријеме, у складу са својим могућностима, заштите своју имовину и спријече веће посљедице од најављеног невремена.

Приједор

Штаб за ванредне ситуације града Приједора данас је обавезао предузећа “Комуналне услуге” и “Водовод” да одмах приступе чишћењу шахтова и канала за површинску одводњу атмосферских вода и да раде на отклањању до сада идентификованих уских грла за отицање ових вода, саопштио је из штаба након сједнице.

Штаб је обавезао Одјељење за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско-стамбене послове да преко одабраног извођача у току дана изврши припрему и пуњење хиљаду врећа са пијеском које ће се у случају потребе дистрибуисати угроженим домаћинствима.

Ово одјељење задужено је и да у сарадњи са јавним предузећима припреми грађевинску механизацију и успостави стално дежурство у сједиштима предузећа како би се на вријеме могло дјеловати на критичним тачкама.

-Налаже се свим субјектима заштите да се ставе у приправност како би по потреби и на основу наредби Градског штаба за ванредне ситуације могли приступити извршавању мјера заштите и спасавања - наводи се у саопштењу.

Одсјек за цивилну заштиту ће координисати припреме и рад свих субјеката заштите.

Градоначелник Слободан Јавор и шеф Одсјека за цивилну заштиту Мирослав Крнета упознали су чланове Штаба о инструкцији Републичке управе цивилне заштите у вези са најавом великих количина падавина.

Предузеће “Воде Српске” упозорило је на веома обилне падавине наредих дана и позвало становништво, институције и привредне субјекте да буду у приправности ради предузимања неопходних мјера заштите од могућег изливања водотока.

Пале

Начелник општине Пале Бошко Југовић јутрос је општинским комуналним предузећима и општинској служби Цивилне заштите издао наредбу за превентивни ангажман механизације на свим локацијама које су на основу претходних искустава дефинисане као “критичне тачке” и мјеста могућих поплава.

На састанку Штаба за ванредне ситуације, Југовић је, након детаљне анализе, одлучио да се ангажује и додатна механизација појединих привредних субјеката како би се у току данашњег дана интервенисало на свим локалитетима уз водотоке који потенцијално могу бити мјеста плављења.

-С обзиром на то да су још повољне временске прилике, циљ нам је да у току дана спроведемо све превентивне мјере које подразумијевају ангажман механизације. Од сутра ујутру формираћемо и више пунктова на подручју цијеле општине на којима ће уз механизацију дежурати људство комуналних предузећа и општинских служби - рекао је Југовић, који је и командант општинског Штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да је у стању приправности и људство са евиденције општинске службе Цивилне заштите.

Југовић је истакао да су општина Пале и локална предузећа набавили све оно што је неопходно у случају плављења, да су припремљене и пумпе за испумпавање воде, као и сушилице, те да су потпуно спремне и службе Дома здравља Пале и апотеке у случају да становништву на терену буде потребна медицинска помоћ, односно достава лијекова.

-Реагујемо правовремено и вјерујемо да неће бити већих проблема, али не желимо ништа да препустимо случају - поручио је Југовић.

Он је позвао грађане и привредне субјекте да озбиљно схвате упозорења Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, те да и личним ангажманом учине све како би заштитили имовину од могућих поплава, саопштено је из општине Пале.

Према његовим ријечима, општина Пале и општинска предизећа и установе, као и општинска служба Цивилне заштите у континуитету пратити стање на терену и правовремено ће реаговати гдје год то буде потребно.


Глас Српске