УПОЗОРЕЊЕ: Најава врло обилних падавина! Могућност изливања бујичних водотока и значајан пораст водостаја већих ријека :: Semberija INFO ::

 

УПОЗОРЕЊЕ: Најава врло обилних падавина! Могућност изливања бујичних водотока и значајан пораст водостаја већих ријека


Према најавама из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, од понедјељка 16. јануара до петка 20. јануара 2023. године очекују се врло обилне падавине на подручју Херцеговине, горњег Подриња и сарајевско-романијске регије, као и на западу Републике Српске, а посебно обилне падавине у том периоду очекују се на подручју Црне Горе.

Због обилних падавина очекује се нагли пораст бујичних водотока као и значајан раст водостаја већих ријека у Републици Српској. Посебно забрињава прогноза врло обилних падавина у Црној Гори, због чега је могућ екстремни пораст водостаја у сливу ријеке Дрине.

Јавна установа „Воде Српске“ позива на опрез становништво, институције и привредне субјекте да буду у приправности ради предузимања свих неопходних мјера заштите од могућег изливања водотока.

Из Републичког хидрометеоролошког завода најавили су и могућност корекције најављених количина падавина у зависности од даљег кретања прогностичких модела, о чему ће јавност бити благовремено обавјештена.