У Бањалуци одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

У Бањалуци одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске


БАЊАЛУКА - У Бањалуци је одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске и 31 година њеног постојања.

Свечаној академији присуствовали су предсједник Републике Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, представници Српске у заједничким институцијама.

Присутни су били и чланови Владе Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, те званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске, БиХ и Србије.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да вјерује у Републику Српску и слободарску идеју која је у њеним темељима.

“Вјеровала сам и вјерујем у Републику Српску, јер има поносне и вриједне људе чија је љубав према Републици њен крвоток и најснажнији имуни систем”, истакла је Цвијановићева, која је вечерас у Бањалуци присуствовала свечаној академији поводом Дана Републике Српске - 9. јануара.

Према њеним ријечима, 9. јануар је њихов дан и једнако припада свим Крајишницима, Посавцима и Семберцима, Романијцима и Херцеговцима.

“Девети јануар припада народу Републике Српске! Тако је било, тако је данас, а тако ће бити и довијека”, навела је Цвијановићева на “Инстаграму”, те са пуним срцем и најљепшим жељама честитала Дан Републике свим грађанима Републике Српске.

Рођендан Републике Српске је један од најзначајнијих датума српског народа, рекао је Владимир Орлић, предсједник Скупштине Србије, на свечаној академији поводом Дана Републике Српске, која је одржана у Бањалуци.

“Изузетна је част и радост бити овдје. Заједно обиљежавамо 31. годину битисања Српске” поручио је Орлић, који је пренио честитке и поздраве предсједника Србије Александра Вучића, те грађана Републике Србије.

Он је истакао да се Српска бранила и одбранила.

“Створили смо Републику Српску. Захвални смо свима који су у тој праведној борби учествовали. Имамо право да у миру одгајамо своју дјецу, да у миру сарађујемо са комшијама, са цијелим свијетом” додао је Орлић.

Орлић је нагласио да је стварање Српске био начин да Срби нађу уточиште.

“Храбри и честити људи створили су Републику Српску. Имамо обавезу да се сјећамо свих оних који су положили своје животе у тој борби јер слободу имамо захваљујући њима” рекао је Орлић.

Обиљежавање Дана Републике почело је данас у Бањалуци полагањем вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске, вијенаца на Тргу палих бораца НОР-а, те полагањем вијенаца на Спомен-костурници и полагањем цвијећа на гробницу 12 бањалучких беба у Градском гробљу.

Српски глумац Вук Костић рекао је да је Република Српска постала симбол слободе и опстанка српског народа и поручио да Срби треба да чувају свој идентитет, језик и културу.

Костић је на свечаној академији у Бањалуци поводом 31. рођендана Републике Српске истакао да треба да разазнамо ко су нам пријатељи, а ко нам не мисли добро.

Он је нагласио да се чувајући Републику Српску и Космет од бројних насртаја и напада различитих врста подижемо штит пред своју душу, непокорно и витешки стојећи на бранику православља.

Костић је поручио да Срби треба да чувају свој идентитет и нагласио да се чувањем језика, писма, вјере, традиције и културе чувају таланти и напори генерација предака.

“Наши корени су чврсти и не дозволимо да нам ветрови који дувају над овим простором ишчупају вековно уземљење - тло, ваздух и воду”, рекао је Костић.

Према његовим ријечима, поштовање предака и хероја, који су своје животе уградили у српску слободу обавезује на чување сјеђања на сва српска страдања, која су непојмљива људском разуму.

“Да памтимо, не и да злопамтимо”, поручио је Костић.

У склопу обиљежавања положено је и цвијеће и на Споменик бањалучким бебама на Тргу српских јунака.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик додијелио је одликовања заслужним институцијама и појединцима.


Глас Српске