КФОР одбио захтјев Србије за повратак српских снага безбједности на КиМ :: Semberija INFO ::

 

КФОР одбио захтјев Србије за повратак српских снага безбједности на КиМ


Фото - Танјуг
БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је Кфор одбио захтјев Београда за повратак српских снага на Косово и Метохију.

Вучић је рекао да су из Кфора у пажљиво састављеном писмену упућеном Влади Србије, који је и он добио, одговорили да сматрају да нема потребе за повратком Војске Србије на подручје Косова и Метохије, притом се позивајући на Резолуцију 1244, односно њен дио који се тиче функције Кфора.

"Али они се нису позвали на део Резолуције 1244 по којем је могуће да то одбију, пошто тако нешто не постоји, јер они немају право да одбију тај захтев. Знали су да немају на шта да се позову, али су се позвали на оно што је позитивна норма, а то је да имају право и обавезу да чувају ред и поредак", изјавио је Вучић за ТВ Пинк.

Предсједник Србије је навео да је у одговору Кфор направио још једну "ненамјерну" грешку јер су, као што је својевремено, у намјери да се понизи Србија тражено да њен предсједник Слободан Милошевић буде изручен за Видовдан, сада овај, негативан, одговор уручили српским властима на Бадње вече.

Он је указао и да је направљена и грешка када су написали да пажљиво мотре "шта се збива на сјеверу", при чему је само два сата прије уручења одговора пуцано на југу Косова и Метохије.

"Није ваш посао да бринете о барикадама на северу, него о безбедности на целом простору Косова и Метохије. Значи да њихово политичко руководство брине о политичким решењима за будућност, а не о стварној безбедности /на Космету/", истакао је Вучић.

Он је рекао да ће Београд наставити борбу, указивати на којим све мјестима Кфор није заштитио српски живаљ, те размотрити одговор, као и да ли ће се са овим питањем ићи на сједницу Савјета безбједности УН.

Кфор је на Бадње вече, 6. јануара, предао представницима Комисије Генералштаба Војске Србије за спровођење Војнотехничког споразума одговор на захтјев који је Влада Србије упутила 16. децембра за враћање до 1.000 припадника српских снага безбједности по Резолуцији 1244 на територију своје Аутономне покрајине Косова и Метохије.


Глас Српске