Ускоро лакше до њемачког држављанства :: Semberija INFO ::

 

Ускоро лакше до њемачког држављанства


Странци који живе у Њемачкој више се неће морати одрећи свог пасоша да би добили њемачко држављанство, а могу поднијети захтјев након само пет година боравка у земљи према новим правилима које је израдило министарство унутрашњих послова.

Нацрт документа, који је њемачка новинска агенција дпа добила на увид, у петак је подијељен другим гранама власти.

У коалицијском споразуму влада социјалдемократског канцелара Олафа Шолца пристала је 2021. увести "модерни закон о држављанству".

Остали аспекти реформе укључују олакшавање услова о познавању њемачког језика за одређене групе и укидање теста за стицање држављанства старијима од 67 година.

Тренутно странци морају живјети у Њемачкој до осам година прије него што могу поднијети захтјев за држављанство.

Према споменутом нацрту, скраћено раздобље од пет година може се додатно скратити ако кандидати могу показати да су добро интегрирани, на примјер, изванредним успјехом у школи или на послу, волонтерским радом или посебно добрим познавањем језика.

Дјеца рођена у Њемачкој чији су родитељи странци моћи ће имати двојно држављанство.

Промјене су дио опсежне реформе њемачке миграцијске и интеграцијске политике коју проводи коалиција социјалдемократа, зелених и либералне Слободне демократске странке.

Немогућност задржавања старог држављанства приликом примања њемачког сматра се највећем препреком за појачани улазак странаца, који већ дуже живе у Њемачкој, у регистар њемачких држављана.

Држављани Европске уније смију задржати своје старо држављанство и након стицања њемачког пасоша.


Хина / БХРТ