Зеленски одузео држављанство свештеницима :: Semberija INFO ::

 

Зеленски одузео држављанство свештеницима


КИЈЕВ - Украјински предсједник Владимир Зеленски потписао је указ о одузимању украјинског држављанства 13 свештеника канонске Украјинске православне цркве, јавила је данас украјинска новинска агенција Леви Берег позивајући се на своје изворе.

Према писању медија, међу особама којима је одузето држављанство је и митрополит архиепископ тулчински и братславски Јонафан којег је, како је раније саопштено, Служба безбједности Украјине оптужила за изазивање раздора, а касније је хоспитализован због срчаних проблема.

Држављанство је одузето и епископу ладижинском Сергиј, викару Тулчинске епархије.

Недавно су украјинске агенције за спровођење закона спровеле низ рација против Украјинске православне цркве.

Служба безбједности Украјине тврди да је пронађена "проруска литература и милиони у готовини", као и материјали који негирају постојање Украјине.

Зеленски је 1. децембра издао декрет о појединим аспектима дјеловања вјерских организација у Украјини и примјени личних посебних економских и других рестриктивних мјера, које су у суштини усмјерене на забрану Украјинске православне цркве.

Он је издао наредбе да се парламенту поднесе приједлог закона о забрани "вјерских организација повезаних са центрима утицаја у Русији, појачавању мјера за идентификацију и сузбијање субверзивних активности руских специјалних служби у вјерској сфери Украјине и анализи повеље која регулише Украјинску православну цркву у вези са црквеним и канонским везама са Московском патријаршијом, преноси ТАСС.


Независне новине