Макарти положио заклетву и преузео предсједавање Представничким домом :: Semberija INFO ::

 

Макарти положио заклетву и преузео предсједавање Представничким домом


Фото - Танјуг
ВАШИНГТОН - Републиканац Кевин Макарти положио је јутрос заклетву као председавајући Представничког дома 118. сазива америчког Конгреса.

Након неколико дана застоја и великих политичких уступака, Макарти је обезбједио довољно гласова за избор на положај председавајућег рано јутрос у 15. кругу гласања, преноси ЦНН.

У свом првом говору као предсједавајући Представничког дома, изабрани председник Кевин Макарти поручио је да нови Представнички дом жели да САД победе у економској утакмици са Кином.

"Позабавићемо се америчким дугорочним изазовима - државним дуговањима и успоном кинеске комунистичке партије. Оформићемо двопартијски одбор за Кину који ће истражити како да вратимо стотине хиљада радних мјеста која су се прелила у Кину, а онда ћемо побиједити у овом економском такмичењу", поручио је Макарти.

Остали чланови Представничког дома Конгреса су такође положили заклетве чиме је отворен пут за гласање о пакету интерних прописа, које би, према сазнањима ЦНН требало да буде одржано у понедељак.

"Као председавајући Представничког дома моја врховна одговорност је према нашој земљи", рекао је Макарти и негирао да је посланику Мету Гецу, ултра-конзервативном републиканцу, понуђено да председава подкомитетом у замјену за подршку Макартијевој побједи.

"Никоме ништа није обећано", рекао је Макарти.


Независне новине