У Хрватској рекордна потрага за радницима, ево који профили су најтраженији :: Semberija INFO ::

 

У Хрватској рекордна потрага за радницима, ево који профили су најтраженији


Индекс слободних радних мјеста ОВИ за 2022. показује да је потражња за радном снагом у односу на 2021. порасла, за чак 26 одсто, док је у односу на 2019. укупан број интернет огласа био виши за 32,3 одсто, што упућује на то да је потражња на хрватском тржишту рада на највишим нивоима у историји, објавио је Економски институт, Загреб (ЕИЗ).

Како је истакнуто у објави на сајту ЕИЗ-а, као и ранијих година, највећи допринос годишњем расту потражње имали су огласи у којима се траже радници нижих квалификација те они са средњом стручном спремом, док је потражња за радницима са високом стручном спремом допринијела са свега 2.4 одстотна бода расту укупног броја огласа, који је износио 12.1 одсто.

Међу пет најтраженијих занимања били су продавачи, конобари, кувари, складиштари и књиговође.

Притом, највећи допринос укупном годишњем расту потражње за радом забиљежили су огласи у којима се траже продавачи, складиштари, књиговође, конобари, хотелијери/угоститељи и референти, док су се међу врло ријетким негативним доприносима пронашли програмери, грађевински радници, столари и зидари, навели су из ЕИЗ-а.

ОВИ - Онлине Вацанцy Индекс, мјесечни је индекс онлине огласа слободних радних мјеста развијен на Економском институту у сарадњи с порталом МојПосао, а сврха му је пружање правовремених информација о тренутном стању потражње за радом.

(Независне)