Шмит писао челницима Српске: 9. јануар неуставан, то се мора поштовати :: Semberija INFO ::

 

Шмит писао челницима Српске: 9. јануар неуставан, то се мора поштовати


БАЊАЛУКА - Кристијан Шмит, којег Српска не признаје као високог представника у БиХ, писао је руководиоцима Српске, поводом најављеног обиљежавања Дана Републике Српске 9. јануара, наглашавајући да је „Уставни суд БиХ у низу одлука утврдио да је проглашење 9. јануара Даном Републике неуставно“.

Истакао је да су ове одлуке "коначне и обавезујуће и морају се поштовати".

Шмит је данас допис, који је у посједу "Независних новина", послао предсједнику Републике Српске Милораду Додику, премијеру Радовану Вишковићу и предсједнику Народне скупштине Ненаду Стевандићу, а допис је достављен и предсједавајућој те члановима Предсједсједништва БиХ Жељки Цвијановић, Жељку Комшићу и Денису Бећировићу.

-Сви јавни органи и сви јавни званичници у БиХ имају обавезу придржавати се уставног поретка БиХ. Штавише, како је истакао и Уставни суд БиХ, обиљежавање Дана Републике Српске 9. јануара не симболизује колективно, заједничко сјећање, које доприноси јачању колективног идентитета као вриједности од посебног значаја у мултиетничком друшву, заснованом на поштивању различитости као основне вриједности модерног демократског друштва - навео је Шмит.

Према његовим ријечима, као такво, "то не само да угрожава владавину права, већ и изградњу повјерења те није у складу с европским вриједностима инклузивности, толеранције, правде, солидарности и недискриминације".

-Оба ентитета и Дистрикт Брчко су мултиетнички и стога сви њихови празници треба да повезују људе, а не да их дијеле. Дејтонски мировни оквир захтијева међусобно поштовање и разумијевање. То је и дух Устава Републике Српске као ентитета БиХ. Вјерујем да би одговорни лидери из цијелог политичког спектра и свих нивоа власти требали заједно радити на том циљу, како би у постојећем законском оквиру пронашли начин да се обиљежавања организују без дискриминације и инклузивно -  навео је Шмит.

Како је додао, "поштивање уставног поретка земље и допринос друштву заснованом на европским вриједностима су камен темељац одрживог мира, стабилности и напретка у БиХ и њених тежњи ка Европској унији као заједничком интересу свих грађана".


Глас Српске