Њемачка уводи бежично пуњење возила на аутопуту :: Semberija INFO ::

 

Њемачка уводи бежично пуњење возила на аутопуту


Како се крећемо ка будућности у којој доминирају електрична возила, све чешће виђамо системе за пуњење на путу се повећавају.

Чувени њемачки аутопут – Аутобахн уводи свој систем бежичног пуњења који ће служити за аутобус који превози путнике до града Балингена. Технологију обезбјеђује израелска компанија Елецтреон, која је специјализована за бежично пуњење и која ćе на овом пројекту сарађивати са немачким ЕнБW — провајдером инфраструктуре за пуњење електричних возила, наводи Бенцхмарк.

Елецтреон ćе поставити 1 км електричног система на путу (ЕРС) дуж дионице аутопута, обезбјеђујући динамичко бежично пуњење док је аутобус у покрету. Поред тога на стајалиштима дуж руте ће бити и двије фиксне станице за пуњење.

Пројекат се састоји из двије фазе: прво се поставља траса дужине 400 метара са двије станице за пуњење, након чега ће се овај "електропут“ проширити за још 600 метара. Овај подухват прати успјешан пројекат две компаније у њемачком граду Карлсруе, гдје је у центру за обуку ЕнБW постављен електрифицирани пут, који покреће локални јавни аутобус у вријеме највеће гужве.

"Веć смо показали у нашем заједничком пројекту Карлсруе са ЕнБW колико је бежично динамичко пуњење ефикасно, безбједно и лако за примјену. Надамо се да је ово почетак многих других пројеката на јавним и приватним путевима у Њемачкој", рекао је др Андреас Вендт, ЦЕО компаније Елецтреон Германy у саопштењу за јавност.

Ова израелска компанија је, такође, водила пројекте бежичног пуњења на путу у Италији и Шведској.

Треба поменути и да, иако Елецтреон и неколико америчких компанија тестирају технологију, само неколико европских компанија заиста прави системе на терену: италијански Енермове, њемачки Магмент и шведски Елонроад.

Бежично пуњење на путу могло би да игра кључну улогу у елиминисању кратког домета и непријатности дугог пуњења на станицама, али и олакшати прелазак на електрична возила.

С друге стране, све ово захтијева огромну промјену (и улагање) у инфраструктуру, која би се, до тренутка када се реализује, могла показати као застарјела као резултат технолошког напретка у конвенционалним станицама за пуњење.

(Независне)