Eдукативна предавања основцима на тему „Петарде нису играчке“ :: Semberija INFO ::

 

Eдукативна предавања основцима на тему „Петарде нису играчке“


Полицијски службеници Полицијске станице Шамац, одржали су данас у Основној школи „Србија“ у мјесту Црквина,  општина Шамац, едукативна предавања ученицима у склопу кампање ,,Слави одговорно, слави без ватреног оружја!“. Предавања су одржана са циљем да се ученицима на адекватан и њима прилагођен начин укаже на чињеницу да не постоји безопасна пиротехника и да петарде нису играчке.
 
Такође, упознати су и на посљедице и тјелесне повреде које пиротехничка средства могу да проузрокују. Обично страдају шаке, прсти и очи, а најчешће је ријеч о дубоким повредма и опекотинама.
 
Подсјећамо да је чланом 29. став 6. Закона о промету експлозивних материја и запаљивих течности прописано да се пиротехнички производи за забаву 2. разреда  могу продавати у малопродаји само лицима старијим од 18 година и то од 15. новембра текуће године до 30. јануара наредне године. Истим законом предвиђене су новчане казне за физичко лице од 300-1.500 КМ, а одговорно лице у предузећу или другом правном лицу од 100 до 500 КМ, и друго привредно друштво или правно лице од 1.000 до 3.000КМ.
 
Чланом 14. Закона о јавном реду и миру Републике Српске, прописано је да ће се ко пали пиротехничка или експлозивна средства на мјесту и на начин којим изазива узнемиреност грађана, казнити новчаном казном и то: физичко лице од 300 до 900 КМ, предузеће или друго правно лице од 2.000 до 6.000 КМ, а одговорно лице у предузећу или другом правном лицу од 400 до 1.000 КМ.
 
 
ПОРТПАРОЛ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ 

Александра Марић