Нафта наставила раст послије најаве узвратних мјера Русије на ограничење цијена :: Semberija INFO ::

 

Нафта наставила раст послије најаве узвратних мјера Русије на ограничење цијена


Цијене нафте су наставиле данас успон и на путу су да забиљеже знатан недељни раст, након најаве узвратних мјера Русије на западно ограничење извозних цена за руску нафту.

Русија би, пише "Блумберг", могла да смањи производњу "црног злата" као одговор на ограничење цијена које је Група седам наметнула на тај руски извоз, што значи да постоји ризик од мањка тржишне понуде у новој години.
    
Европска нафта Брент поскупјела је за 0,94 посто и барел кошта 81,74 долара, док је америчка WTI нафта скочила за 1,12 процената на 78,36 долара по барелу, на трговању до 10:12 часова по нашем времену, према подацима са портала oilprice.com.
    
Потпредсједник руске владе Александар Новак изјавио је данас да је указ предсједника Владимира Путина о мјерама одмазде на ограничење цијене скоро усаглашен и да се њиме предлаже забрана испорука земљама и компанијама које подрже лимитирану цијену.
    
"Што се тиче горње границе цијена, у припреми је предсједнички указ, скоро је усаглашен и очекује се да ćе ускоро бити објављен", рекао је Новак у интервјуу емитованом на телевизији „Росија-24", преноси агенција Тасс.
    
Указом се, додао је, предлаже забрана испорука нафте и нафтних деривата земљама и правним лицима која буду тражила да се у уговорима поштује горња граница цијена коју су наметнуле западне земље. 
     
„Спремни смо да дјелимично смањимо производњу. Почетком следеćе године смањење би могло да буде за око 500 до 700 хиљада барела дневно, што је мали обим за нас, али тај ризик постоји", рекао је Новак, напомињуćи да је за Москву неприхватљиво да буде заробљена одлукама које доносе непријатељске државе.
    
Предсједник Путин је јуче саопштио да ćе у понедјељак или уторак потписати декрет којим ће Русија одговорити на ограничење цијене, а који ће садржати „превентивне мјере".
    
Према "Блумбергу", у првој пуној недељи након ступања на снагу (5. децембра) ограничења цијене Г7 и забране Европске уније увоза руске нафте морским путем, укупан обим испорука из Русије је потонуо за 54 посто.

(Танјуг)