На прољеће пада цијена квадрата у Српској :: Semberija INFO ::

 

На прољеће пада цијена квадрата у Српској


Цијене квадрата у новоградњи у Републици Српској могле би пасти за десетак процената већ на прољеће уколико не дође до новог поскупљења грађевинског материјала.

Истичу то саговорници “Гласа Српске” наглашавајући да је тешко очекивати да се цијене некретнина врате на ниво од прије годину, али да је реално да већ почетком нове грађевинске сезоне дође до појефтињења, с обзиром на то да су се цијене грађевинског материјала вратиле на ниво прије енормног поскупљења.
 
Цијене станова у Српској за годину су повећане за 50 одсто, а због луксузније градње и квалитетнијег опремања Бањалука је, према рачуници статистичара, са просјечном цијеном од 3.729 марака по квадрату убједљиви рекордер.
 
Осим тога, на појединим локацијама у строгом центру града на Врбасу квадрат је овог љета коштао и више од 5.000 марака.
 
- За почетак би цијена могла ићи на доље за десетак процената, а све даље видјећемо, зависиће од потражње и кретања трошкова градње - рекао је директор Агенције за некретнине “Ремакс” из Бањалуке Драган Милановић.
 
Додао је да је продаја нових станова смањена за око 30 одсто те да се фокус све више помјера на куће и плацеве.
 
- Растом цијена у грађевинарству на неки начин смо остали без купаца који су кредитом долазили до капитала за куповину некретнине. Инфлација је подстакла штедише да новац улажу у некретнине, јер би у супротном изгубили и то што имају, с обзиром на то да новац губи вриједност. Потражња је задовољавајућа, али се предмет потражње постепено мијења - објаснио је Милановић.
 
И у бијељинској агенцији “Сим некретнине” кажу да би до појефтињења квадрата за неколико процената могло доћи са почетком нове грађевинске сезоне.
 
- Инвеститори који су већ започели градњу уговарали су посао док су и цијене грађевинског материјала биле више, тако да је тешко од њих очекивати да појефтине, али са уласком у нови циклус градње све је могуће - казали су у агенцији “Сим некретнине”, додајући да потражње за становима у изградњи и даље има.
 
Да је реално очекивати да цијене квадрата крену силазном путањом сагласан је и секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић.
 
- Улазни параметри, међу којима је најзначајнији грађевински материјал, утичу на формирање цијене некретнина. У једном тренутку цијене грађевинског материјала су биле подивљале, што је довело до великог раста цијене квадрата. Имајући у виду чињеницу да је материјал појефтинио може се очекивати и појефтињење станова с новом грађевинском сезоном - рекао је Петровић.
 
Економиста Марко Ђого каже да је и то што немамо довољно развијено финансијско тржиште тјерало људе да гурају новац у некретнине, штитећи га тако од инфлације, јер немају баш много инвестиционих могућности.
 
- Међутим можемо очекивати раст каматних стопа, што ће учинити кредите скупљим, тако да ће кроз то мотив за куповином некретнина бити мањи, а ако пада потражња, пада и цијена. Осим тога, цијене грађевинског материјала су пале, тако да читав сплет околности сугерише да ће доћи до појефтињења некретнина кроз неколико мјесеци - поручио је Ђого.
 
Дозволе
 
Према подацима Републичког завода за статистику у новембру ове године издато је укупно 66 грађевинских дозвола, што је за 17,5 одсто мање у односу на исти мјесец лани и за скоро 31 проценат мање у односу на просјечан број издатих дозвола у прошлој години.
 
Статистика показује да је планирана изградња 410 станова, што је за 13,2 одсто мање у односу на новембар прошле године, односно за скоро 30 процената мање у односу на просјечан број за цијелу 2021.
 
(Глас Српске)