Ко је тајновити власник Лидла: Не познају га ни комшије :: Semberija INFO ::

 

Ко је тајновити власник Лидла: Не познају га ни комшије


Оснивач компаније Лидл и најбогатији Нијемац Дитер Шварц је права мистерија јер се ријетко појављује у јавности и врло мало се зна о његовом животу.

Дитер Шварц никада није давао интервјуе нити желио да учествује у јавном животу. Ни у његовом родном мјесту многе комшије га не би препознале када би га видјеле на улици.

Бројни њемачки медији покушавали су да дођу до њега или до неког из његовог окружања, али су наилазили на "зид шутње", пише Ел Паис.

Таква тајновитост умногоме подсјећа на ону коју је некада око себе одржавао шпански бизнисмен Аманцио Ортега, власник бројних брендова, међу којима је и Зара.

Али, Шварц је ту тајновитост успио да одржи и у времену када је дошло до експанзије друштвених мрежа.
Дискреција није тако ријетка појава за њемачке милијардере па је тако и власник конкурентског ланца Алди "недостижан" за медије.

И он и његова породица. За Шварцову тајновитост "крив" је и његов карактер, али такође и страх од отмице са којом се седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека суочавала породица оснивача Алдија, преноси Мондо.

Ипак, неки подаци о власнику Лидла су познати. Рођен је 1939. године у Хејлброну. Његов отац бавио се продајом воћа на велико заједно са партнером, који се презивао Лидл.

Послије завршене средње школе почео је да ради са оцем, а породица Шварц је 1973. отворила први маркет, по узору на Алди, који се већ ширио Њемачком нудећи ниске цијене и широк асортиман производа.

Пошто није желио да користи своје презиме, јер у преводу са њемачког значи "црно" и могло би да буде асоцијација на црно тржиште, одлучио је да искористи презиме очевог партнера, кратко и јасно - Лидл.

Четири године након отварања првог маркета, Лидл је већ имао ланац од 33 продавнице. Те 1977. година Јозеф Шварц је умро и његов син, Дитер, нашао се на челу компаније. Постао је извршни директор и проширио породични бизнис ван Њемачке.

Убрзо након тога, Шварц је купио права за именовање за Лидл од неповезане особе по имену Лудвиг Лидл, бившег школског наставника, како би избјегао правну битку.

Данас његова империја има 11.200 продавница у 29 земаља широм свијета.

Године 2009. процијењено је да Шварцова имовина вриједи 10 милијарди евра. Од октобра 2012. године процијењено је да вриједи 12 милијарди евра, што је повеćање са 11,5 милијарди евра у 2011. У 2013. години процијењено је да вриједи 19,6 милијарди евра, и био је на 24. мјесту најбогатијих особа на свијету. Од фебруара 2014. био је рангиран као 23. најбогатија особа на свијету на Хурун Репорт Глобалној листи богатих.

Према Форбсовој листи богатих, богатство Дитера Шварца износи 51,2 милијарде долара. Шварц Груп је у власништву фондације, технички друштва са ограниченом одговорношćу, али Дитер задржава потпуну контролу и стварни је власник.

Њемачка телевизија ЗДФ недавно је емитовала репортажу о историји Лидла, која је почела реченицом: "Дитер Шварц, феномен, дух". Новинари те куће су отпутовали у његово родно мјесто да би питали мјештане препознају ли га на некој од малобројних фотографија, али је већина само одмахнула главом.

Рођендан славио у тајности

У тренутку када власник слави 80 година организована је прослава, али он своје славље третира као поверљиву информацију.

На крају крајева, компанија вриједна милијарде долара већ скоро годину дана има канцеларију за штампу. Али она ништа о томе не најављује.

Спекулише се и о рођендану. Како пишу њемачки медији "Фантом" Дитер Шварц "слави са преко 300 рођака и пратилаца".

Али пазите: постоји "забрана": сваки разговор о томе је забрањен. Међутим, према Манагер Магазину, Шварц слави са "лично одабраним руководиоцима из Лидла и Кауфланда, плус неколико пратилаца".

Дитер Шварц никада није у центру пажње, а о њему кружи само неколико фотографија.

Ипак, 83-годишњи предузетник је веома добро заступљен у свом граду Хајлброну. Милијардер је основао Фондацију Дитер Шварц, која је названа по њему и са сједиштем у Некарсулму. Прије свега, промовише науку и истраживање.

Он својим пројектима обликује градски пејзаж Хајлброна и оставља свој траг: кампус, лабораторија, међународна школа програмирања 42 и ИТ кампус који ће бити креиран са око 3.500 нових радних мјеста у Бад Фридрихшалу (округ Хајлброн) само су неки од примјера.

У неколико протеклих година пандемије Лидл је имао проблеме са "разбијеним ланцима снабдијевања" и каснијом инфлацијом које су "захтијевале брзе, понекад неконвенционалне одлуке", у којима је он узимао ствар у своје руке, пише "Манагер Магазин". Чак и са 83 године, Шварц не жели да се пензионише.

(Независне)