Шта социјални партнери у Српској очекују од нове Владе РС :: Semberija INFO ::

 

Шта социјални партнери у Српској очекују од нове Владе РС


Редовне и веће пензије, задржавање радних мјеста и повећање плата, већа основица за борачки додатак, али и унапређење привреде кључни су приоритети које су социјални партнери у Српској ставили пред нову извршну власт. Пандемија вируса корона више не дрма домаће тржиште, али према свим предвиђањима неће недостајати проблема у 2023. години, за коју кажу да би могла бити једна од најтурбулентнијих.

Управо зато послодавци траже да нова влада крене "спремати своје двориште", како би допринијела смањењу трзавица које могу додатно угрозити привредни амбијент.
"Када кажемо да очекујемо да Влада почне спремати своје двориште, ту мислимо на контролу рада јавних предузећа, унапређење здравства, школства, да се направи стратегија развоја привреде, да се ојача Министарство привреде, како бисмо регулисали привреду на начин да више не дијелимо новац који нисмо зарадили", поручио је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, који на питање шта ће бити уколико се не испуни договорено, одговара:
"Ако не буде како смо договарали, онда ћемо се свађати", навео је Тривић.

Јачање привреде значиће и јачање радних мјеста у Српској, а радник је кључ свега, став је Савеза синдиката РС, из кога су свјесни да је пред Владом изазован период и да у том смислу извршна власт мора испунити захтјеве.
"Стабилност у Републици Српској је задржавање радних мјеста, а то можемо урадити ако се константно буду повећавале плате, како најнижа, тако и остале, првенствено у привреди јер су тамо плате најмање. Преко 50 одсто радника прима плату до 1.000 КМ, од ње не можете обезбиједити ни прехрану у потрошачкој корпи и то је доказ колико су плате мале", појашњава Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката, и додаје да синдикат због тога тражи да се уреди систем плата у Српској.

"Да најнижа плата буде услов за остале плате, те да буду дефинисани полазни, односно најнижи коефицијенти за све стручне спреме у складу са систематизацијом радних мјеста. Тако неко ко је КВ радник не може имати плату 600 КМ, већ 800-900 КМ, а оном ко има средњу стручну спрему да иде најмања плата 1.000 КМ, итд. Сада имамо ситуацију да сви радници могу да примају најнижу плату и да то буде законито", истиче Станковић у разговору за "Независне новине".

Синдикалци такође очекују и реформу Инспектората РС и Пореске управе, како би се пооштриле контроле у случајевима када се крше права радника.
Подсјећамо, када су у питању плате, надлежни у Српској најавили су да ће већ од јануара 2023. године оне бити повећане за пет одсто. Ова најава обрадовала је и пензионере, јер је истовремено поручено да ће пензије бити повећане за 15 одсто. Из Удружења пензионера РС очекују да ће то бити уређено одмах за јануарску пензију, која се, подсјетимо, исплаћује у фебруару.
"Очекујемо да то буде тако с обзиром на ова поскупљења, односно инфлацију и раст просјечне плате. Подсјетићу вас да је просјечна плата од новембра прошле године већа за 12,5 одсто. Премијер је обећао то редовно усклађивање", каже Ратко Трифуновић, предсједник Удружења пензионера РС.
Он за "Независне" појашњава да са премијером Вишковићем постоји и договор уколико повећање не буде на нивоу од 15 одсто.
"Очекујемо да би Влада РС у том случају додала и нешто ванредно како бисмо дошли на тај жељени оквир. А ако не буде дивљања цијена, ми смо се договорили са премијером да дође и до ванредног повећања пензија у току идуће године", нагласио је Трифуновић.

И борци желе бољи положај... Први човјек БОРС Радан Остојић подсјетио је да траже увођење мјесечног додатка за све борце чија би основица била 5 КМ.
"Ту је и повећање личних и породичних инвалиднина чија би основица за обрачун требало да буде 80% од просјечне цијене рада, запошљавање дјеце погинулих бораца и помоћ лицима оптуженим за наводно почињене ратне злочине, те породицама осуђених лица за наводно почињене ратне злочине", навео је Остојић.


Независне новине