Мета упозорила: Шпијунски софтвер је све већа пријетња :: Semberija INFO ::

 

Мета упозорила: Шпијунски софтвер је све већа пријетња


Фејсбукова матична компанија Мета објавила је да је током ове године уклонила стотине налога који су повезани са шпијунским софтвером и фирмама које су доводе у везу са шпијунирањем.

Ове компаније често продају шпијунски софтвер владама и другима који желе да прикупе информације о корисницима високог профила.

Мета је упозорила да употреба шпијунског софтвера за неселективно циљање људи, укључујући новинаре и активисте, представља сталну пријетњу јер компаније које баве тиме непрестано прилагођавају и мијењају своје тактике.

"Наше истраживање пријетњи показује да глобална индустрија надзора наставља да расте и неселективно циља људе - укључујуц́и новинаре, активисте, странке у парници и политичку опозицију - прикупљајући обавештајне податке, манипулишући и компромитујући њихове уређаје и налоге широм интернета", наводи се у извјештају Мете.

Компанија каже да је предузела мјере против продаваца шпијунског софтвера у више земаља, укључујуц́и Кину, Русију, Израел и САД. Производи које су продавале ове фирме су коришц́ени за циљање корисника у око 200 земаља широм свијета.

Поред онемогућавања ових налога, Фејсбук је саопштио да је своје налазе подијелио са надлежним институцијама и истраживачима безбједности, обавијестио о томе починиоце и упозорио кориснике који су можда били погођени.

(Б92)