Брнабић: Изјава њемачког амбасадора на КиМ брутална и безобразна :: Semberija INFO ::

 

Брнабић: Изјава њемачког амбасадора на КиМ брутална и безобразна


БЕОГРАД - Предсjедница Владе Србије Ана Брнабић оцијенила је јутрос да је изјава њемачког амбасадора на Косову и Метохији да су барикаде нелегалне и да се морају уклонити до Божића "брутална и безобразна".

Брнабић је гостујући на Телевизији Пинк казала да Срби на барикадама својим достојанственим понашањем помажу Београду да покуша да на дипломатски начин дође до неког рјешења ове ситуације и да је невјероватно да на сва дешавања имамо изјаве њемачког амбасадора који шаље невјероватне поруке.

Премијерка је упутила велики поздрав нашем народу на Косову и Метохији, зато што се, како каже, достојанствено боре и не насједају на провокације, чиме, додаје, помажу и Београду да свим дипломатским средствима покушају да се изборе за мир и за основна људска права Срба на КиМ.

"Ту се не говори сада о неким ширим правима. Они заиста траже само минимум минимума, базична људска права. Имате Дејана Пантића који је данас, ево 12. дан у притвору, а који је, реално је рећи, киднапован, зато што не постоји други назив и другачија дефиниција за оно што је њему учињено", рекла је Брнабић.

Додаје да је он на "правди Бога приведен" и већ 12 дана нико не зна ни где је, ни да ли је пио лекове. "Нико се није чуо да њим. Ту не мислим само на његову породицу и његовог адвоката, него и мисију ЕУЛЕКСА, невероватно је", рекла је Брнабић .

Како каже, мисија ЕУЛЕКС-а на КиМ је управо тамо да би обезбјеђивала владавину права и нека основна људска права. "Имате шефа мисије ЕУЛЕКС-а који је 15. децембра рекао да не зна где је он. Не знају ни да ли је примио лекове, рекли су да не знају ништа о њему, при том је то њима све у реду", рекла је Брнабић. Истиче да је та територија под међународним надзором, а нико се, како додаје, не нађе да каже како то није нормално.

"А на све то имамо бруталне и безобразне изјаве немачког амбасадора на КиМ, који нам шаље јучерашњим интервјуом бар пет важних порука. Прва је да су барикаде нелегалне.

Нелегално је то што Срби траже имплементацију Бриселског споразума и Заједницу српских општина. Друга порука је да се оне морају уклонити јер долази Божић. Не разумем зашто? Прошао је и Свети Никола који је многим Србима једнако важан, па се ништа није променило", рекла је Брнабић.

Додаје да је очигледно да је њемачком амбасадору важан његов Божић и да може да оде кући да одмори, па му сметају барикаде. Брнабић каже да би било примерено да је објаснио до ког Божића, јер постоји значајна разлика у времени између, како је казала нашег и њиховог Божића и додаје да не постоји ни минимум поштовања према Србима.

"Следећа порука коју сам чула јесте та да је захтев, како они кажу, захтев Александра Вучића, иако влада стоји једногласно иза њега, за повратак српских снага на КиМ, апсолутно апсурдан и неприхватљив.

Дакле, на тај захтев треба да одговори КФОР који се није изјаснио, али зато немачки амбасадор каже да је неприхватљив. Ко је он да се јавља да говори о томе шта је у складу или није у вези са Резолуцијом 1244", рекла је Брнабић. Истиче да они на себе преузимају и улогу КФОР-а и Савета безбедности УН. Како каже, нека прочита Резолуцију 1244 па онда нека прича то томе шта је апсурдно и неприхватљиво. "Четврта порука коју нам је дао амбасадор Немачке јуче јесте да ЗСО мора бити у складу са уставом Косова. Ако је нешто у складу са уставом Косова, зашто онда преговарамо о томе? Не, и они знају да у складу са Бриселским споразумом то није тако", рекла је Брнабић. Брнабић је рекла да они поново улазе у улогу коју им нико није дао.

"Пета порука је да подржавају Приштину. Они су рекли да Немачка у потпуности стоји уз Приштину по свим ставкама" рекла је Брнабић. Како каже, сви смо причали колико је Аљбин Курти луд и неурачуњив, и додаје да је само Александар Вучић говорио, да јесте, али да не би искључио да он за то такво бахато понашање има пуну подршку некога и нечија леђа. Сада се испоставило да је био у праву.2

Све ово што се дешавало од хапшења Дејана Пантића, од Куртијеве изјаве у сред Берлина да за Приштину не постоји Бриселски споразум, на шта Немачка није реаговала. Сада видимо да је ово немачка политика и да су уз Куртија и да он има озбиљна леђа Немачке" рекла је Брнабић.


Танјуг / Глас Српске