Анализа: Одгодите веће куповине, штедња прва препорука :: Semberija INFO ::

 

Анализа: Одгодите веће куповине, штедња прва препорука


Штедјети, орочити или инвестирати - биће економски "бермудски троугао" за грађане БиХ у 2023. години, у којем ће се вртјети њихов мукотрпно зарађени новац.

Уколико имате било каква средства са стране, покушајте их сачувати. Треба смањити велике куповине и не треба ићи у краткорочне инвестиције, порука је економских стручњака, који у разговору за "Независне новине" истичу да ће најављена глобална рецесија бацити на кољена многе економије, а да ће и БиХ сигурно бити пред огромним изазовом.
Ипак, струка је свјесна чињенице да мали број грађана има могућност да уштеди било каква средства, јер плате у БиХ не прате раст цијена, односно, жестоко заостају у трци за инфлацијом.

"Мислим да већина грађана Босне и Херцеговине, нажалост, нема ове дилеме, јер се једино могу фокусирати на основну егзистенцију, без икаквих вишкова за штедњу, а поготово инвестирање", сматра економиста Игор Гавран.
Рецесија ће, наставља он, дјеловати и на инфлацију, прије свега због слабљења свјетских економија и мање тражње, па би и цијене намирница могле дочекати неки пад.
"Паметније је одгађати веће куповине очекујући тај пад, а када је ријеч о штедњи, она је свакако препоручљива због неизвјесности и ризика које рецесија доноси", истиче Гавран, који упркос мишљењу да је штедња опција, ризик ипак види у ороченој штедњи.
"Таква штедња би могла бити ризична, јер се очекује тренд раста каматних стопа у непосредној будућности, а то би могло значити да данас орочите новац по једној стопи, а она се повећа за неколико мјесеци и онда сте на губитку”, категоричан је Гавран.
Трећа опција, инвестиције, за Гаврана има смисла само ако су у питању дугорочна улагања.
"Дугорочно она могу донијети и одгођену зараду након рецесије, али краткорочна су ризична, јер би могла изгубити вриједност у рецесији", казао је за "Независне".

Потрошачи, уз потврду да ће наредна година бити тешка и неизвјесна, истичу да прије свих препорука за грађане, треба сачекати да се види какви ће у коначници бити рачуни за електричну енергију.
 "Иде и даље инфлација, колика ће бити, рано је рећи. Сигурно иду опет и цијене горе, јер ако од нове године креће нова цијена струје, биће сигурно промјена цијена производа. Имамо двије ствари, инфлацију која расте и даље и инфлацију коју увозимо због производа које купујемо, а које немамо у властитој производњи. Имаћемо повећање цијена производа због поскупљења струје, а онда самим тим ће се оптеретити и кућни буџети", наводи Јован Василић, предсједник Удружења потрошача "Звоно" Бијељина.
Нова оптерећења продубиће само старе проблеме са којима се грађани сада суочавају. У том смислу, тешко је грађанима дати прави савјет, каже Василић.
"Препорука је грађанима, ако имају неке паре, да их сачувају, док не прође бар још годину дана, да видимо шта ће се све дешавати и на шта ће све ово изаћи. Питање је колико грађани имају. Већ се велики број њих задужује, траже позајмице и слично. Али нажалост, савјети да грађани не иду у велике куповине или да се не задужују нису адекватни, јер већина пензионера и радника уопште нема пуно новца. Јер плате овдје не прате раст цијена", наглашава Василић.
Додаје да ни инвестирање није најадекватнија опција, чак и за оне који имају новац.

"Нажалост, овдје нема пуно тога да се инвестира, једино ако је неко већ почео нешто да ради везано за кућне потребе и слично. Шта ће то нама кад се нема у шта инвестирати, осим у некретнине, али и велики број станова и локала зјапе празни. Али, јасно је једно, онај ко буде имао кеш, односно готовину, тај ће онда моћи лакше да преживи", закључује Василић.


Независне новине