Радници на протестима испред Владе КС: Желимо 1080 КМ, имамо 1080 разлога за то :: Semberija INFO ::

 

Радници на протестима испред Владе КС: Желимо 1080 КМ, имамо 1080 разлога за то


Испред зграде Владе КС у току су протести радника из основних и средњих школа, предшколских, високошколских и установа културе, науке и социјалне заштите, МУП-а и организационих јединица Управе полиције, завода и органа државне службе, јавних комуналних предузећа и јавних установа здравства. Траже повећање плате, али и исплату једнократне новчане помоћи у износу од 1080 КМ, за што је премијер Един Форто рекао да нема новца.

Форто се хтио обратити и радницима, али нису дозволили. Један од учесника протеста је насрнуо физички на Едина Форту па је интервенисала и полиција.
“Нама не треба премијер, нама требају паре и плате. Овдје су радници који сваки дан иду на посао и покушавају од свог рада да живе они и њихове породице. Желимо достојанствене плате. Узимају паре, праве власти, договарају коалиције. Смарају нас сваког дана о коалицијама. Нас не интересују коалиције, нас не интересује шта они мисле једни о другима. Нас интересује оно од чега живе радници и њихове породице. Желимо 1080 КМ, имамо 1080 разлога за то”, рекао је Саудин Сивро, предсједник Синдиката основног образовања и одгоја КС.

Истакао је како нису одржали раније протесте јер су хтјели Влади КС дати прилику за преговарачким столом, али када су видјели да не одговарају на њихове ургенције, молбе и захтјеве, не одговарају, одлучили су се на овај потез.
“Радници у социјалној заштити су и сами доведени у стање социјалне потребе”,”Тражимо достојанствене плаће”, “Доста смо вас чекали, доста смо толерисали, тражимо повећање основице!” – само су неке од порука које су радници упутили Влади Кантона Сарајево.

Форто је рекао медијима како Влада КС, у овом тренутку, није у могућности да исплати једнократне накнаде.


Н1