Времена се мијењају: Добој занимљива дестинација Мађарима :: Semberija INFO ::

 

Времена се мијењају: Добој занимљива дестинација Мађарима


- Некада су Добојлије масовно одлазиле у шопинг у Мађарску, али три и по деценије касније овај град на три ријеке могао би постати занимљива дестинација Мађарима.

"То је, како нам је предочено, везано за нашу тврђаву која датира и која је везана за мађарску културу и то је нешто што њих посебно привлачи", казао је Славко Ковачевић, замјеник градоначелника Добоја.

Он је додао да су добили позив за сајам у Будимпешти, на којем ће Туристичка организација имати прилику да се представи на штанду Војводине.

"Досадашња историја Добоја заслужује пуно више пажње него што смо до сада видели. Треба да 'мењамо наочаре' како бисмо могли што дубље копати и историју Добоја приближити данашњем свету. Били смо неколико сати са туристичким радницима у добојском музеју, били смо горе на тврђави, шетали смо по граду. Већ видимо веома интересантне ствари и потребан вам је добар маркетинг",  сматра Миклош Борнемиса, предсједник Трговинске и индустријске коморе Будимпеште.

Прије три и по деценије Добојлије су масовно ишле у Мађарску, а на питање да ли је могуће да сада Мађаре доведемо у Добој, он одговара:

"Наравно да можемо. Онај период од прије 30 година бих ја, што се туристичке понуде, заборавио. Ми, ако хоћемо да говоримо о Добоју, треба пуно више да се вратимо у прошлост".

Без квалитетне воде нема ни туриста јер је туризам интересантно и осјетљиво подручје, сматрају гости из Мађарске, а без инвестиција нема успјеха.

"Сигурно је и то да пијаћа вода на месту где хоћемо да развијамо туризам мора бити доброг квалитета. Више или мање нечистоћа и недозвољених материја има у пијаћим водама како на јужном делу Мађарске, тако и на северном делу БиХ, односно и у овом делу РС. Морамо решити то пречишћавање пијаће воде и очувати квалитет садашње пијаће воде. Наша искуства и нашу технологију ћемо предложити руководству Добоја. Радо ћемо учествовати и помоћи Добоју да конкурише према европским фондовима за пречишћавање отпадних вода", рекао је Борнемиса.

"Јако смо заинтересовани и за друге инфраструктурне пројекте како бисмо могли аплицирати као нечланица ЕУ преко њихове коморе према одређеним фондовима у ЕУ", навео је Ковачевић.

(Независне)