Колико је компликована регистрација возила у Српској? :: Semberija INFO ::

 

Колико је компликована регистрација возила у Српској?


Регистрација возила у Српској, не само да ће од наредне године бити скупља, већ и нимало једноставнија.
Осигуравајуће куће, у времену дигитализације муку муче са застарјелим системом. Тако, умјесто електронског начина плаћања бројних дадзбина институцијама које нису увезане, и даље ништа без уплатнице, печата и кеша. Уз сате чекања на шалтерима, осигуравајућа друштва све то раде умјесто грађана.
 
- Ја видим да су они то добро проучили да ту нема застоја. Е сад имајући у виду ту дигитализацију, и то треба проучити и мислим да би то био корак напријед. 
 
- Мислим да се то може поједноставити сигурно. Али већ смо навикли на оно и огуглали смо. На сву ову администрацију, само носамо папире. Превише, то све треба поједноставити. Толико упослених, толико технологије а ми још тапкамо и пишемо ручно. 
 
- Па не знам за дигитализацију, али може се овдје на шалтеру још који радник додати. Да то иде мало брже, кажу грађани.
 
Брже мора, јер БиХ далеко заостаје у односу на земље региона. Зато је, кажу, у осигуравајућим друштивма, потребна хитна реформа цијелог истема осигурања, па тако и Закона. 
 
"Мислимо да је неопходно да се хитно изврши реформа и да се овај дио услуге омогући на један једноставнији и савременији начин како је то ријешено у већини земаља а ту прије свега мислимо на Србију која је тај проблем давно ријешила тако што је омогућили да се на станицима техничког прегледа возила без било каквих проблема и чекања, поред услуга осигурања и плаћања других даџбина изврши уједно и продужење регистрације возила", каже Миленко Мишановић, директор Нешковић осигурања а.д.
 
Требало би, кажу, у осигравајућим друштвима, формирати и информациони центар који би омогућио транспарентран процес издавања свих полиса осигурања од аутоодговорности. Након тога, постојала би могућност за електронско повезивања са Пореском управом, МУП-ом и другим.
 
"У принципу може се доста олакшати. У земљама окружења постоји продужење регистрације  на самим станицама за технички преглед. И код нас је ове године донесен такав правилник од министрства за комуникације БиХ. Међутим он је тренутно стављен ван снаге. Разилази се са неке стране са личним подацима односмо са законом о заштити личних података и прописима ИДЕЕ", каже Бојан Поповић, предсједник Удружења друштва и осигуравајућих кућа Републике Српске.
 
У овој године штете су порасле за чак 30 одсто. Због тога су бројне осигуравајуће куће пословале у минису. Грађани ће, највјероватније,  од наредне године, полису осигурања плаћати од 8 до 10 одсто више.
 
(АТВ)