Технологија ће олакшати путовања? Мобилни телефон умјесто пасоша :: Semberija INFO ::

 

Технологија ће олакшати путовања? Мобилни телефон умјесто пасоша


Хрватска и Финска, као и Холандија и Канада, добиле су пилот пројекте за развој дигиталних пасоша на мобилним телефонима, чији је крајњи циљ коришћење најновије технологије за олакшање путовања и побољшање безбједности путника.
 
Хрватски грађани ће међу првима у Европској унији моћи да користе дигиталну путну карту у свом дигиталном новчанику на мобилном телефону. Дигитална путна исправа омогућава путницима да, на примјер, унапријед најаве долазак у неку државу и на тај начин максимално скрате вријеме преласка граничних прелаза.
 
Пројекат у Хрватској је тек у развоју, у питању је захтеван подухват, у којем тек предстоје развој и бројна тестирања, због чега је Европска комисија одобрила финансирање у износ од скоро 2,3 милиона евра.
 
Како је објашњено, пилот пројекти које ćе реализовати Хрватска и Финска, као и Холандија и Канада, имају за циљ имплементацију дигиталних путничких акредитација, чија је виртуелна компонента повезана са е-пасошем, односно садржи делимични копију биографских и биометријских података лица у е-пасошима.

(Глас Српске – б92)