Хрватска са границе вратила канцероген кромпир у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Хрватска са границе вратила канцероген кромпир у БиХ


Хрватска је прошле недеље вратила пошиљку биоорганског кромпира из Босне и Херцеговине који је садржавао кадмијум. Реч је о тешком металу који је канцероген у количинама већим од допуштених. Утврђено је да је кромпир представљао озбиљан ризик по здравље.

Приликом узорковања је утврђена присутност 0,165 милиграма кадмијума по килограму кромпира. Правило Европске уније је да може бити до 0,10 милиграма кадмијума по килограму кромпира.

У Агенцији за сигурност хране Босне и Херцеговине су потврдили да су Системом брзог узбуњивања за храну (ЕУ РАСФФ) обавештени о забрани увоза и стављању у промет те да је наложен поврат пошиљке у Босну и Херцеговину. Напоменули су да је реч о уобичајној процедури у оваквим случајевима.

Нагласили су да је реч о биоорганском кромпиру мостарског произвођача Маринада, за који су навели да не може бити ни на тржишту Босне и Херцеговине. Подсетили су да је правило и у Босни и Херцеговини да може бити 0,10 милиграма кадмијума по килограму, као што је то правило и у ЕУ. У Агенцији су истакли да су овом кромпиру обавестили инспекцију.

"Са циљем заштите потрошача у Босни и Херцеговини, Агенција је све расположиве информације, одмах по пријему и обради, доставила на даље разматрање меродавним инспекцијским телима. Детаљније информације о пошиљци, чији је увоз одбијен на граници Хрватске бит ће познате након окончања службених контрола и пријема повратне информације од меродавних инспекцијских тела", образложили су.

На питање колики је ризик по здравље становништва у случају да је неко конзумирао овај кромпир, одговорили су да то није могуће прецизно утврдити док се та процена и не уради.


​Б92