Земље региона да прихвате надлежност европског тужиоца :: Semberija INFO ::

 

Земље региона да прихвате надлежност европског тужиоца


- Европска унија тражи од земаља западног Балкана да почну да сарађују с Канцеларијом европског јавног тужиоца, и то је један од закључака самита који је ЕУ одржала са земљама региона у Тирани.

Подсјећања ради, "Независне" су прије двије године писале да је ЕУ инсистирала да услов за одобравање пројеката из Инвестиционог фонда за западни Балкан буде управо сарадња с европским тужиоцем.

Подсјећања ради, осим реформисаног система јавних набавки, што је учињено усвајањем новог закона прије три мјесеца, и закона из области правосуђа, услов за повлачење новца је прихватање надлежности европских тужилаца да воде истраге у БиХ.

"Наши партнери са западног Балкана су стране у међународним споразумима о узајамној правној помоћи и стога би требало да прихвате Канцеларију европског јавног тужиоца као овлаштени ауторитет земаља чланица како би се споразуми могли имплементирати", наведено је у саопштењу Европске комисије из децембра 2020. Објашњено је да су пословним људима потребни правна сигурност, одсуство корупције и ефикасна администрација како би економска права свих била заштићена.

"Страним инвеститорима треба сигурност да ће њихове инвестиције бити заштићене. Кључно је ускладити правила с европским правилима јавних набавки, као и појачати транспарентност, посебно кад се ради о разумом финансијском менаџменту јавних инвестиција, укључујући и оне садржане у овом плану", нагласили су.

И у саопштењу са самита из Тиране поново се подвлачи питање сарадње с европским јавним тужиоцем.

"ЕУ охрабрује партнере западног Балкана да успоставе и одржавају кооперативне односе с Канцеларијом европског јавног тужиоца у области узајамне правне помоћи у кривичним предметима. Поздрављамо радне аранжмане који су већ установљени између Канцеларије и неких партнера западног Балкана и охрабрујемо друге партнере на сличну сарадњу што је прије могуће", наводи се у декларацији коју су прихватиле све земље из нашег региона.

Осим овог, у декларацији се посебно поглавље односи на област владавине права, а нарочито оних реформи које су повезане са независности и функционисањем правосуђа, те борбом против корупције и организованог криминала.
Разлог што ЕУ инсистира на правосудним реформама није само усклађивање с правном стечевином и имплементација пројеката ЕУ у региону, већ и проблем илегалних миграција. Као што смо писали, поједине земље чланице ЕУ су запријетиле да би могле размотрити враћање виза оним земљама које не испуњавају своје обавезе кад је у питању хумани третман миграната и њихово збрињавање, а не да им се помаже да се пребацују у земље ЕУ.
Фарис Кочан, истраживач на Факултету политичких наука у Љубљани и експерт за европске интеграције западног Балкана, каже за "Независне" да су, осим борбе против корупције и јачања правне државе, важна три аспекта тиранског самита.

По њему, то су регионално тржиште, односно његова интеграција, охрабривање Европског савјета да додијели кандидатуру БиХ и помагање региону у вези с енергетском кризом.

"Посебно је наглашена потреба међусобне солидарности и сарадње између ЕУ и западног Балкана, поготово у сврху рјешавања посљедица енергетске кризе кроз енергетску заједницу и заједничким куповањем струје, и у сврху структурних реформи тржишта, попут дигитализације, инфраструктурних инвестиција и зелене трансформације", рекао је он.

Иначе, подсјећамо да су све земље, осим БиХ, у склопу Берлинског процеса потписале декларацију о енергетици, која отвара пут за инвестирање милијарде евра у регион кад је у питању енергетика. БиХ ову декларацију није тада потписала, а институције у БиХ нам још нису одговориле да ли је до тога дошло у међувремену.

У Савјету министара БиХ су нам рекли да је то питање у надлежности Министарства спољне трговине и економских односа, али до закључења овог броја нисмо добили одговор.

(Независне)