У најави ново поскупљење у РС: Ово повећање аутоматски повлачи сва друга :: Semberija INFO ::

 

У најави ново поскупљење у РС: Ово повећање аутоматски повлачи сва друга


Нова поскупљења су у најави. Овог пута електричне енергије и то у РС. Очекивано, али не и оправдано, категорични су упућени јер ово повећање аутоматски повлачи сва друга. А у свему томе, нико не води рачуна о потрошачима.

Први на удару су привредници. У ФБиХ ситуација је јасна, јер је Влада ограничила повећање цијена у наредној години на 20%. Но, о горњој граници у Републици Српској још се преговара. И послодавци и надлежна министарства имају своју рачуницу. Први човјек Електропривреде РС Лука Петровић за Н1 кратко је изјавио да би договор у овом ентитету требало да буде познат у уторак.

“Стопа раста инфлације која је у овом тренутку 16,1%, дакле, негдје до 15% су привредници на неки начин спремни да прихвате то”, саопштио је протпарол Привредне коморе РС, Владимир Благојевић.
Ако се привредницима раст цијена ограничи, о чему се спекулише, дио терета поскупљења подносиће домаћинства и то увођењем тзв. “блок тарифе”. То значи да ће се свако прекомјерно трошење струје скупље и плаћати.

Грађани, се као и обично, не консултирају.
“Ово није никаква подршка потрошачима чак ни оној социјалној категорији, иако кроз закон имамо енергетски заштићеног потрошача што се, откако је закон донесен, није десило, да је било која локална заједница реаговала да заштити своје грађане”, истакла је Муриса Марић из Удружења ‘Дон’ из Приједора.

А познато је да повећање цијене енергената ланчано повлачи поскупљење цијена основних животних намирница.
Храна, енергенти, трошкови живота неумољиво расту, готово на дневној основи. Грађанима је најтеже, али кажу, научили су да се боре три деценије уназад.

“Ужас. Не знам како ћемо издржати. Бензин, вода, млијеко… Још хљеб није баш, али брашно јесте”, истичу нам.
А управо од првог дана наредног мјесеца у најави су веће цијене хљеба, пецива и производа од брашна. Зима је већ стиснула зубе, а најјефтиније рјешење за гријање још се не назире.


Н1