Инспектори обарају цијене млијека, пале и прве казне :: Semberija INFO ::

 

Инспектори обарају цијене млијека, пале и прве казне


Први резултати чешљања пословних књига мљекара у Српској показују знатна кршења прописане марже, због чега су поједини већ кажњени и упозорени да у задатом року снизе цијене млијека и млијечних производа.

Главни тржишни инспектор Радивоје Гаврић рекао је"Гласу Српске" да су инспектори завршили чешљање књига у једној мљекари.

"У 'Млијекопродукту' из Козарске Дубице утврђено је низ неправилности. Због свега су им инспектори издали прекршајне налоге од 15.000 марака и наредили им да ускладе цијене у одређеном року", рекао је Гаврић.

На питање за колико је прекорачена маржа, Гаврић није могао прецизирати који је то износ те је навео да су прекорачења забиљежена како код млијека тако и млијечних производа.

"Прекорачења марже постоје и она ће се ускладити на основу наредбе инспектора. Након што све буде урађено по прописима, цијене млијека и млијечних производа'Млијекопродукта' у продавницама биће ниже и до 30 фенинга, односно производи ће појефтинити за онолико колико је било прекорачење марже", казао је Гаврић.

Нагласио је да је у току контрола мљекаре"Пађени" у Херцеговини те"Дуле" у Семберији.

"Чешљање књига тих мљекара биће завршено до краја седмице", навео је Гаврић.

Нагласио је да су инспектори по налогу актуелног премијера РС Радована Вишковића наставили и контроле формирања цијена основних животних намирница по тржним центрима те горива на бензинским пумпама у Српској.
"Контроле трају. Стално смо на терену. У новембру смо бензинске пумпе због пропуста при формирању цијена горива казнили са 120.000 марака", подвукао је Гаврић.

Појаснио је да поједини тржни центри и пумпе упркос кажњавању настављају да истичу више цијене основних животних намирница и горива те да ће због свега бити приморани, ако ти пословни субјекти наставе са таквим понашањем, да примијене крајњу мјеру, а то је катанац на њиховим вратима.

"Ако неко више пута понови једну те исту неправилност и упорно крши прописе при формирању цијена више пута, ми ћемо га затворити. Према закону имамо право на то", закључио је Гаврић.

Нелогичности

Радивоје Гаврић раније је рекао да има много нелогичности у мљекарама те да ће на основу њихових велепродајних цијена установити да ли поштују прописе.

"Нелогично је и да откупе литар млијека по 0,50 или 0,60 марака, а на крају литар изађе 2,50 марака. Видјећемо како они калкулишу", навео је Гаврић.

(Независне)