Пјешаци будите видљиви у условима смањене видљивости! :: Semberija INFO ::

 

Пјешаци будите видљиви у условима смањене видљивости!


Зимски период карактеристичан  је по већем броју саобраћајних незгода са пјешацима и бициклистима, а наручито у условима смањене видљивости  у периоду од 16,00 часова.

Највећи број саобраћајних незгода са овим категоријама регистрован је као последица непрописног кретања пјешака, кретање коловозом под дејством алкохола, као и кретање пјешака коловозом  у ван насељеном мјесту без свјетлоодбојног прслука.

Као би утицали да се смањи црна статистика апелујемо на пјешаке и бициклисте да користе свјетлоодбојни прслук који у значајној мери  помаже да пјешак буде уочен од стране возача.  Зимски период карактеристичан  je и по томе што већи број наших  суграђана носи тамну одјећу ( јанке и капе) што у многоме отежава њихову видљивост а посебно у улицама и мјестима који нису освјетљени.

Из тих разлога, апелујемо као на пјешаке тако и на бициклисте, као рањивим категоријама учесника у саобраћају да  у условима смањене видљивости, а наручито у периоду од 16,00 часова користе свјетлоодбојни прслук, да у ван насељеном мјесту користе лијеву ивицу пута, да коловоз прелазе искључиво на обиљеженом пјешачком прелазу, као и да се не крећу коловозом уколико су под дејством алкохола.

Не дозволите да постанете дио црне статистике!  Ако сте пјешак носите одјећу која на себи има флуроцентне и свјетле дјелове као би били уочени од стране возача као учесника у саобраћају.
 
 
                                                                       ПОРТПАРОЛ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ БИЈЕЉИНА  
 
                                                                                         Александра Марић