РУСИ МАСОВНО ОТВАРАЈУ ФИРМЕ У СРБИЈИ :: Semberija INFO ::

 

РУСИ МАСОВНО ОТВАРАЈУ ФИРМЕ У СРБИЈИ


Foto: Ilustracija
Руски држављани су од 24. фебруара у Србији основали 789 привредних друштава и 2.134 предузетничке радње, изјавио је директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић.
 
Држављани Русије тренутно су на другом мјесту по броју регистрованих фирми у Србији, на првом мјесту остају држављани Кине, а Лучић наводи да су међу првих десет Италијани, Хрвати и Словенци, док су на десетом мјесту Американци.
 
Он истиче да се највећи дио фирми руских држављана бави дјелатностима у области информационих технологија (ИТ).
 
"На првом месту је рачунарско програмирање, затим следе консултантске активности повезане са управљањем и пословањем, као и консултације повезане са информационим технологијама, а следе неспецијализоване трговине на велико и остале делатности попут дизајнерских", рекао је Лучић за РТС.
 
За странце који послују у Србији важе потпуно идентични услови као за домаћа предузећа, па је, наводи Лучић, идентична и сва пореска регулатива, осим што постоје повластице за фирме "премијум класе" које запошљавају врхунске стручњаке, што је држава прошле године прописала.
 
Лучић указује да ће доминантна ИТ дјелатност међу новоотвореним фирмама придошлих држављана Русије значајно повећати конкурентност Србије на свим тржиштима на којима ће наступати.
 
"Радујем се, јер то јесте будућност. Када се у јавности спекулише да је једна руска фирма повукла 1.000 виших програмера и ако пратимо сагу око преузимања 'Твитера' и Илона Маска који пребацује само 80 програмера из 'Тесле' у 'Твитер' да донесе неку разлику, онда замислите колику разлику прави неких 1.000 људи који дођу у нашу земљу", рекао је Лучић.

(Независне – Танјуг)